Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια αναζήτησης των μικρασιατών προσφύγων

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα τιτάνιο  έργο που ανέλαβαν οι επιστήμονες του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο θα βοηθήσει τις οικογένειες των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφή να εντοπίσουν αγνοούμενους συγγενείς τους.

Η «Εγκυκλοπαίδεια προσφύγων» έρχεται 100 χρόνια μετά από εκείνη την οδυνηρή εμπειρία για χιλιάδες ανθρώπους, που ξεριζώθηκαν βίαια από τις προγονικές εστίες χιλιάδων ετών και μετεγκαταστάθηκαν σε ένα ξένο και ενίοτε αφιλόξενο περιβάλλον.

Η δημιουργία της είναι ένα έργο πολλών ανθρώπων και απιτεί την συνδρομή πολλών φορέων. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι ο Αθανάσιος Σταυρακούδης, διευθυντής Εργαστηρίου Eφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η αναζήτηση πραγματοποιείται από τους περίπου 350 τόπους προσφύγων προέλευσης και από τους περίπου 450 τόπους εγκατάστασης, όπως αυτοί κατεγράφησαν και να αναζητηθεί η λίστα των προσφύγων όπως αυτή κατεγράφη από την επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων το 1928.

Στόχος των ανθρώπων που έχουν επιληφθεί αυτήν την ηλεκτρονική καταγραφή είναι να βοηθήσει ερευνητές και ιστορικούς, αλλά και ιδιώτες που αναζητούν στοιχεία για την καταγωγή τους σημειώνει ο κ. Σταυρακούδης. Μέχρι στιγμής έπειτα από πέντε χρόνια εργασίας έχει ολοκληρωθεί το 20% του έργου και ελπίζει ότι έως τις αρχές του 1923 θα έχει ολοκληρωθεί. Όλοι οι χάρτες είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο.

Με μια αναζήτηση στην κεντρική σελίδα ο επισκέπτης μπορεί να βρεί που κατέληξαν οι πρόγονοι, οι συγγενείς και γνωστοί του, οι οποίοι φτάνοντας στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος και λιγότερο επώδυνος συγκινησιακά, εντοπισμού των ανθρώπων. Ίσως οι παλαιότεροι ενθυμούνται ότι έως και τα τέλη της δεκαετίας του΄70, οι αναζητήσεις συγγενών και προσφιλών προσώπων πραγματοποιούντο μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο οι εκπατρισμένοι μεγάλωναν ηλικιακά και “έσβηναν”, χωρίς οι επόμενες γενιές να έχουν τα στοιχεία ή την διάθεση να συνεχίσουν την αναζήτηση εκείνων που χάθηκαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος