Μια Ελληνίδα στους πρόποδες της Αίτνας μιλά για την τρομακτική έκρηξη

Εντυπωσιακό αλλά και μαγευτικό χαρακτηρίζει το θέαμα της Αίτνας του «βρυχάται» σε απόσταση «αναπνοής» από τον τόπο διαμονής της η κ. Κατερίνα Παπαθέου.

Η Κατάνια, η πόλη που μένει η καθηγήτρια νέων ελληνικών και ελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Κατάνιας, είναι περίπου 30 χλμ μακριά από το ηφαίστειο (στους πρόποδες). Από την έκρηξη της Κυριακής αρκετές πόλεις της Σικελίας καλύφθηκαν με ηφαιστειακή τέφρα, η οποία εκτοξεύθηκε σε ύψος μέχρι τα 10.000 μέτρα.

Η ίδια ήταν έξω για ψώνια όταν έγινε η έκρηξη και μπήκε γρήγορα στο αυτοκίνητο γιατί άρχισε να βρέχει πέτρες και στάχτη. Ο καπνός που κάλυψε την πόλη ήταν σαν εικόνα Αποκάλυψης.
Τώρα η πόλη έχει καθαριστεί από την πολλή σκόνη αλλά το ηφαίστειο ακόμα βγάζει στήλες καπνού και πέφτει καθημερινά τέφρα ενώ οι κάτοικοι είναι ενήμεροι για επόμενες εκρήξεις που ίσως ακολουθήσουν.

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο, ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και η συγκεκριμένη έκρηξη ήταν η δέκατη που σημειώνεται από τις 16 Φεβρουαρίου. Η κα Παπαθέου στα σχεδόν 30 χρόνια που μένει εκεί, έχει ζήσει εκατοντάδες εκρήξεις. ‘Εζησε και την ισχυρότερη έκρηξη του 20ου αιώνα, το 1991, όταν είχαν καταστραφεί και χωριά και είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση του στρατού (είχε κρατήσει πάνω από ένα χρόνο η δραστηριότητα).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος