Μια εφαρμογή για τον έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Video)

Mέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό εκατομμύρια καταναλωτές σε Ευρώπη, Αυσταλία και Νότια Αμερική έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού ή του γραφείου τους. Η start up Net2Grid, με γραφεία σε Ολλανδία και Ελλάδα προσφέρει μια σειρά τεχνολογικών λύσεων σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους διαθέτουν τα προϊόντα αυτά, όπως η εφαρμογή στο κινητό, στους δικούς τους πελάτες. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η εταιρεία μεταφράζει τα δεδομένα σε εξατομικευμένη πληροφορία, ώστε ο καταναλωτής να εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα.

Η εφαρμογή που έχει σχεδιάσει η εταιρεία προσφέρει ένα μεγάλο εύρος επιλογών στους τελικούς καταναλωτούς. Το βασικότερο είναι πως παρουσιάζει με ένα εύληπτο, οπτικοποιημένο τρόπο όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να γνωρίζουν πόση ενέργεια κατανάλωσαν, πού και πόσο αυτή τους κόστισε.

Μπορούν να δουν πόσο ρεύμα έχουν καταναλώσει πχ στη μαγειρική, ή τη θέρμανση, ή αντίστοιχα ανά συσκευή και έτσι να προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους. Η εφαρμογή αντιλαμβάνεται παραδείγματος χάριν ότι ένα πλυντήριο ρούχων καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ότι άλλα πλυντήρια ίδιας κλάσης και έτσι προσφέρει τις κατάλληλες προτάσεις στον χρήστη ώστε να βρει ένα πλυντήριο που ταιριάζει στις ανάγκες του. Ο χρήστης μπορεί επίσης να συγκρίνει την κατανάλωση ενέργειας με προηγούμενες μήνες και άλλους καταναλωτές με το ίδιο προφίλ, με σεβασμό πάντα στους κανονισμούς προσωπικών δεδομένων

Η οπτικοποίηση των δεδομένων αυτών οφείλεται χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα συγκέντρωσης δεδομένων που εφαρμόζει η start up. Το 2020 η εταιρεία συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις 100 καλύτερες start upς παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, και οι οποίες καθιστούν την ενεργειακή μετάβαση βασικό συστατικό της καινοτομίας τους.

Μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στις υπερσύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζει η εταιρεία. Η καρδιά αυτών χτυπάει στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται η ομάδα των μηχανικών. Καθόλου τυχαία δεν έγινε η επιλογή της πόλης καθώς κομμάτι των λύσεων που εφαρμόζει η NET2GRID αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΑΠΘ.

Στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν ακόμα έξυπνοι μετρητές, η εταιρεία εγκαθιστά στους πίνακες ελέγχου μια εκ των συσκευών που έχει σχεδιάσει.

Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος διαθέτει την αντίστοιχη εφαρμογή. Προς το παρόν, η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να δουν τις καμπύλες ενεργειακής κατανάλωσης και κόστους, να πληρώσουν και να κατεβάσουν λογαριασμούς και να περάσουν τιμές από τους μετρητές τους. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η εφαρμογή θα δείχνει και δεδομένα χρήσης της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. 

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείο της NET2GRID Δημήτρης Δούκας, αξιοποιώντας την εφαρμογή ο καταναλωτής μπορεί να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας 15% μέσα σε ένα χρόνο. Στην Ελλάδα, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο και έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας είναι το στεγνωτήριο, ενώ στη Β. Ευρώπη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και η σάουνα είναι οι χρήσεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=w6gH70A_gHM[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος