Μια δεύτερη ευκαιρία για τις παραθαλάσσιες πισίνες της Κούβας

Όταν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες αρχίζουν να καίνε στην Αβάνα, οι ντόπιοι που γνωρίζουν καλά δεν κατευθύνονται στην παραλία αλλά στις παραθαλάσσιες πισίνες που κατασκευάστηκαν από πλούσιες κουβανέζικες οικογένειες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα.

Τώρα εγκαταλελειμμένες και γεμάτες με θαλασσινό νερό, οι πισίνες που επιβίωσαν από την επανάσταση του 1959 βρίσκονται στη δυτική γειτονιά της Αβάνας Μιραμάρ, η οποία άκμασε τις δεκαετίες του 1940 και 1950 με πολυτελή αρχοντικά και πολυτελή ξενοδοχεία.

«Αυτές οι πισίνες αποτελούν παράδοση. Από γενιά σε γενιά ερχόμαστε εδώ», δήλωσε ο Μπόρις Μπαλτρόνς, 44 ετών, συνοδευόμενος από την κόρη του, την αδελφή του και τον ανιψιό του.

«Αυτά τα σπίτια ανήκαν σε πλούσιους ανθρώπους. Εκείνη την εποχή, ο καθένας είχε τη δική του μικρή πισίνα», εξήγησε, δείχνοντας τα ίχνη από ισπανικά πλακάκια που αρχικά επένδυαν τους τοίχους.

Γνωστές μόνο στους ντόπιους, οι πισίνες βρίσκονται στο τέλος ενός πεζοδρόμου γεμάτου σκουπίδια. Οι κολυμβητές μερικές φορές μοιράζονται τις πισίνες με ψάρια, καβούρια, ακόμη και μικρά χταπόδια.

«Δεν είναι μια παραλία όπως το Βαραδέρο, αλλά τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν εδώ», δήλωσε ο Αλμπέρτο, ένας 38χρονος επιστήμονας, αναφερόμενος στο παραθαλάσσιο θέρετρο ανατολικά της πρωτεύουσας.

Ήρθε με τα πόδια με την οικογένειά του, πριν από το ηλιοβασίλεμα, για να κάνει μια βουτιά σε μια από τις υπαίθριες πισίνες.

Οι πλησιέστερες αμμώδεις παραλίες της Αβάνας απέχουν περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν όλοι στο κομμουνιστικό νησί, όπου οι ελλείψεις καυσίμων είναι συχνές.

Πολλές από τις πισίνες της Κούβας που απαιτούν γλυκό νερό έχουν περιπέσει σε λήθη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χτίστηκαν μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τις πρώτες δεκαετίες της επανάστασης.

Σήμερα χρησιμοποιούνται από skateboarders, καλλιτέχνες του γκράφιτι, βιντεογράφους και παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο.

Μια από τις πιο διάσημες πισίνες της Κούβας είναι η «Γιγαντιαία Πισίνα» – με έκταση 5.000 τετραγωνικά μέτρα που εγκαινιάστηκε από τον Φιντέλ Κάστρο τη δεκαετία του 1970 στην Αλαμάρ, ένα συγκρότημα κατοικιών με Ρωσική επιρροή στην Αβάνα.

Σήμερα, η πλούσια βλάστηση του νησιού έχει αρχίσει να καταβροχθίζει τμήματα αυτής της τεράστιας πλάκας από μπλε τσιμέντο, η οποία είναι πλέον έρημη.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος