Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντιδράσεις μετά το “Ναι” του ΣτΕ για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό της Βενιζέλου

Array

Και τώρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως το 2023. Κλείνοντας το κεφάλαιο αρχαία και μετρό,  το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει την κατασκευάστρια εταιρεία στις ράγες για την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

 Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε λόγο για νέα παράγραφο στην παράδοση του έργου.

Με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου, η απόφαση οδηγεί στην απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την επανατοποθέτησή τους, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού στη Βενιζέλου.

O πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, μίλησε στην ΕΡΤ3 για το τι σημαίνει αυτή η απόφαση του ΣτΕ αλλά και για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι σε δύο χρόνια, στο τέλος του 2023, η Θεσσαλονίκη θα έχει διαθέσιμο και σε λειτουργία το Μετρό.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισκέφθηκαν σήμερα 30/6/2021, τον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι τομεάρχες Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, καθώς και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στο έργο του μετρό, ενώ αναφερόμενοι στην απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων, έκαναν λόγο για έγκλημα που αφορά σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα προσφυγή ενάντια στην υπουργική απόφαση και απεργία.

Μετά το 2012, οπότε και ήρθαν στην επιφάνεια τα σπουδαία ευρήματα του κεντρικού άξονα της βυζαντινής πόλης,  6 υπογραφές Υπουργών Πολιτισμών, έκριναν την τύχη τους, με τελευταία αυτή της Λίνας Μενδώνη, τον Απρίλιο του 2020. Ακολούθησε μπαράζ αιτήσεων ακύρωσης από επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις κατοίκων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που έπεται, τα αρχαιολογικά ευρήματα θα αποθηκευτούν προσωρινά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και θα επανατοποθετηθούν στη φυσική τους θέση, σε ποσοστό 92%.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΕΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος