Μέτρα σε ολόκληρο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού (video)

Περισσότερα μέτρα και πιο αυστηρά, αναγκάζονται να πάρουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό αλλά και τις συνέπειες του που είναι εμφανείς πλέον και στην οικονομία.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της G20, μέσω  τηλεδιάσκεψης, με στόχο μια παγκόσμια συντονισμένη αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού. Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ανάλογα με την κατάσταση ανά χώρα. Η τελική απόφαση πάντως αναμένεται να ληφθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Την ίδια ώρα και ενώ η πανδημία εξαπλώνεται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πλήττει 195 χώρες, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της.

Ο Π.Ο.Υ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα είναι το επόμενο επίκεντρο της επιδημίας. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 53.000 και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 662, με τη Ν.Υόρκη να έχει πληγεί περισσότερο. Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορονοϊό καταγράφηκε χθες, κοντά στο Λος Άντζελες.

Γνωστοποιήθηκαν  τρεις νέοι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης.

Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Κατά ειδικούς, ο κορονοϊός σπανίως παίρνει βαριά μορφή όταν προσβάλλει παιδιά. Ελάχιστα είναι τα θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Δεκέμβριο.

Πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στην πολιτεία Νιού Τζέρσι.

Σε μια “ιστορική Συμφωνία” Λευκός Οίκος και Γερουσία ενέκριναν σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ευρώπη το δράμα συνεχίζεται, καθώς στην Ιταλία, οι θάνατοι πλησιάζουν τις 7.000 και τα κρούσματα τις 70.000. Εκτός από την αύξηση του προστίμου από 400 μέχρι 3000 ευρώ για όποιον μετακινείται από το σπίτι του χωρίς μια σημαντική αιτία, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε υιοθέτησε ένα ακόμη μέτρο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας:

Όποιος γνωρίζει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και βγαίνει από το σπίτι του, με στόχο να σπάσει την καραντίνα, στην Ιταλία στο εξής θα τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μέχρι πέντε χρόνια, διότι προκαλεί την εξάπλωση της επιδημίας και απειλεί την δημόσια υγεία.

Στη Γαλλία, έως τώρα 1.110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην Ισπανία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 3.434 και τα κρούσματα τα 47.610, με το σύστημα υγείας να καταρρέει καθώς το 15% των κρουσμάτων αφορά νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στην Ισπανία 738 θάνατοι. Με το ρεκόρ αυτό η χώρα ξεπέρασε σε θύματα και αυτή την Ηπειρωτική Κίνα. Μονάχα η Ιταλία καταμετρά παγκοσμίως περισσότερους θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Καθυστερημένα η Βρετανία επέβαλε εντέλει μέτρα γενικού αποκλεισμού και ενώ η χώρα μετρά 422 νεκρούς. Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο πρίγκηπας  Κάρολος. 

“Η δούκισσα της Κορνουάλης υποβλήθηκε επίσης σε εξετάσεις και δεν έχει νοσήσει από τον ιό” σημειώνει το Κλάρενς Χάουζ. Ο πρίγκιπας και η σύζυγός του Καμίλα έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό στη Σκωτία.

Σχετικά ομαλή παρουσιάζεται η εξέλιξη του κορονοϊού στη Γερμανία.Το ποσοστό θνητότητας στη χώρα ανέρχεται σε 0,4%, ενώ παγκοσμίως φθάνει το 4,7%.Τα κρούσματα έχουν φθάσει τις 35.745, με 4.118 νέα περιστατικά από το τελευταίο 24ωρο και 185 θανάτους .

Πρώτο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη, όπου χρόνια πολέμου έχουν φέρει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση το σύστημα υγείας.

Στην Ασία το Τόκιο, πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι  πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς το Τόκιο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 17 νέων κρουσμάτων χθες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τα 171.

Στην Κίνα, οι αρχές ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Γενικές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων για 21 ημέρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι,της δεύτερης πολυπλυθέστερης χώρας στον κόσμο.

Ανταποκρίσεις, Νατάσα Καντζάβελου, Δώρα Μακρή, Γιώργος Παππάς, Alexander Mordoudack

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος