Τέσσερις δεκαετίες αφότου μετακόμισε στην Ινδία από το Πακιστάν, παντρεύτηκε και απέκτησε έξι παιδιά, η ζωή της Νασρίν Αχτάρ Μπι ανετράπη — μια υπόθεση που απεικονίζει σε μια οικογένεια την κατακερματισμένη ιστορία του αμφισβητούμενου Κασμίρ.
Η 55χρονη Μπι δεν ενεπλάκη στην επίθεση της 22ας Απριλίου στο υπό ινδική κατοχή Κασμίρ, όταν ένοπλοι που στόχευαν τουρίστες σκότωσαν 26 ανθρώπους, κυρίως Ινδουιστές άνδρες, δολοφονίες για τις οποίες το Νέο Δελχί κατηγορεί τον αντίπαλό του, το Ισλαμαμπάντ. Το Πακιστάν απορρίπτει τις κατηγορίες.
Όμως, οι έντονες διενέξεις έκτοτε έχουν πυροδοτήσει τακτικές ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ των στρατευμάτων τους κατά μήκος των de facto συνόρων στο Κασμίρ και σαρωτικές διπλωματικές κυρώσεις αντιποίνων — συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης βίζας.
Η Μπι και η οικογένειά της, που ζουν στο συνήθως ήσυχο αγροτικό χωριό Σαλβά στους λόφους των Ιμαλαΐων που βρίσκονται υπό ινδική κατοχή, παρασύρθηκαν σε μια πικρή διαμάχη μεταξύ των ηγετών των πυρηνικά εξοπλισμένων εθνών.
Η ίδια, οι τέσσερις αδελφοί και οι τέσσερις αδελφές της, συνελήφθησαν από την αστυνομία και οδηγήθηκαν στα σύνορα με το Πακιστάν.
«Ήταν ένα πολύ μεγάλο σοκ», είπε η Μπι. «Δεν ήξερα τι να κάνω, έτρεμα ολόκληρη από ρίγη και πυρετό».
«Ρίζες και ιστορία»
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει πολλές φορές από το βίαιο τέλος της βρετανικής κυριαρχίας το 1947, όταν αποικιοκράτες αξιωματούχοι χάραξαν ευθεία σύνορα στους χάρτες για να χωρίσουν τα έθνη, διαιρώντας κοινότητες.
Το Κασμίρ, όπου οι πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι — που διεκδικείται τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν — υπήρξε επανειλημμένα σημείο ανάφλεξης.
Αντάρτες στην υπό ινδική διοίκηση περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ διεξάγουν εξέγερση από το 1989, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία ή την ένωση με το Πακιστάν.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύγκρουσης το 1965, οι γονείς της είχαν διαφύγει — και κατέληξαν στο υπό πακιστανική κατοχή Κασμίρ.
Αλλά το 1982, όταν τα σύνορα χαλάρωσαν, επέστρεψαν στην ινδική πλευρά.
«Όλα τα εδάφη τους, οι οικογενειακές τους ρίζες και η ιστορία τους ήταν εδώ», είπε η μεγαλύτερη αδελφή της Μπι, η Νασίν Αχτάρ, 60 ετών.
Ο γιος της Αχτάρ, Φαϊσάλ Ματζίντ, 35 ετών, είπε ότι σοκαρίστηκαν από την επίθεση στο Παχαλγκάμ, αλλά δεν πίστευαν ότι θα τους επηρέαζε.
«Όταν σκοτώθηκαν οι άμαχοι στο Κασμίρ και η κυβέρνησή μας ανακοίνωσε απελάσεις, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να μας επηρεάσει άμεσα», είπε ο Ματζίντ, ανιψιός της Μπι.
«Ήταν σαν να είχε πέσει ένας τόνος τούβλα πάνω μου».
Πολλοί από τους γείτονές τους δεν γνώριζαν την οικογενειακή τους ιστορία.
Η Μπι έφτασε στα σύνορα με το Πακιστάν, ένα μέρος που μόλις και μετά βίας θυμάται.
«Δεν έχω πάει ποτέ εκεί από τότε που ήρθα εδώ με τους εκλιπόντες γονείς μου ως παιδί», είπε. «Όλα τα αδέρφια μου, η οικογένεια και οι συγγενείς μου είναι εδώ».
Η Μπι είπε ότι καταλαβαίνει την οργισμένη θλίψη ως απάντηση στην επίθεση στο Παχαλγκάμ, αλλά ότι ήταν απλοί άνθρωποι σαν αυτήν που υπέφεραν από την σαρωτική απάντηση.
«Ένιωσα τον πόνο για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν», είπε. «Νιώθω επίσης για εκείνους που καλούνται να φύγουν μετά από τόσα χρόνια».
Αλλά καθώς η Μπι και τα αδέλφια της ετοιμάζονταν να περάσουν στο Πακιστάν, μια δικαστική απόφαση της Ινδίας της τελευταίας στιγμής σταμάτησε την απέλασή τους.
«Δόξα τω Θεώ, δεν συνέβη», είπε ο σύζυγος της Μπι, Φαζάλ Χουσεΐν, καθισμένος δίπλα στη γυναίκα του στη βεράντα του απλού σπιτιού τους στην πλαγιά του λόφου.
«Θα είχαμε μείνει όλοι ορφανοί», είπε ο 65χρονος Χουσεΐν, με μακριά γκρίζα γενειάδα. «Θα ήμουν εξίσου χαμένος εδώ όσο θα ήταν κι εκείνη εκεί, μόνη στην άλλη πλευρά».
«Σημείο βρασμού»
Η Μπι είναι τώρα πίσω στο σπίτι της στο αγρόκτημά της, στο υπό ινδική κατοχή Τζαμού και Κασμίρ.
Η ευρύτερη κατάσταση παραμένει ανησυχητική.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας είχαν φτάσει σε «σημείο βρασμού», προειδοποιώντας ότι «τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και υποχώρηση από το χείλος του γκρεμού».
Ο στρατός της Ινδίας δήλωσε την Τρίτη ότι τα στρατεύματά του αντάλλαξαν πυρά με Πακιστανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Γραμμή Ελέγχου σε πολλές τοποθεσίες, κάτι που λέει ότι συμβαίνει κάθε βράδυ από τις 24 Απριλίου.
Αυτό περιλαμβάνει πυρά κοντά στο χωριό της Μπι.
Αλλά για την Μπι και την οικογένειά της, η επιστροφή της ήταν κάτι που έπρεπε να γιορτάσουν.
«Κατάλαβα ότι ήμουν σπίτι αφού είδα τα βουβάλια μου, τις κατσίκες μου και τον σύζυγό μου, ο οποίος έκλαψε από χαρά και μου έβαλε μια γιρλάντα από λουλούδια», είπε.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος