Στον Μεσότοπο Λέσβου, ανοίγει ο υδρόμυλος της Μαλλιόντας.
Σύμφωνα με την κα Παναγιώτα Πλωμαρίτου , πρόεδρο συλλόγου Μεσοτοπιτών ’’ Αναγέννηση’’, το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του νερόμυλου Καταχανά που βρίσκεται στην κοιλάδα της Μαλλιόντας,επιτεύχθηκε έπειτα από 23 χρόνια σκληρής δουλειάς και επίμονων προσπαθειών από τους φορείς και τους κατοίκους του Μεσότοπου.
Κατά μήκος της κοίτης διατάσσονταν νερόμυλοι, στους οποίους βασιζόταν η παραγωγή αλευριού μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ στην περιοχή λειτουργούσαν 13 νερόμυλοι έως το 1954.
Από το 2005, με πρωτοβουλία κάποιων Μεσοτοπιτών, συλλόγων αλλά και ντόπιων, γεννήθηκε η επιθυμία να ξαναζήσει ο προ τελευταίος μύλος, ο οποίος βρισκόταν σε κάπως καλή κατάσταση διατήρησης και ήταν κοντά στον δρόμο και το γεφυράκι. Ξεκίνησε ένας μακρύς δρόμος από τη διευθέτηση των ιδιοκτησιακών, την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου της προβιομηχανικής αγροτικής κληρονομιάς ως την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΑΛ με το πρόγραμμα LEADER.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος