Μελέτη: Τα κέντρα ελέγχου της όρεξης των παχύσαρκων ατόμων διαφέρουν από αυτά των ελαφρύτερων ανθρώπων

Τα κέντρα ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων είναι διαφορετικά από αυτά των ελαφρύτερων ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που επικαλείται το Sky News. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν άλλα στοιχεία που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της δομής του εγκεφάλου, της μάζας του σώματος και της κατανάλωσης τροφής. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο και το τι τρώνε οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, της ορμονικής ρύθμισης και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, λένε οι ερευνητές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο για να μας πει αν πεινάμε ή χορτάσαμε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υποθάλαμος, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου στο μέγεθος ενός αμυγδάλου, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

«Αν και γνωρίζουμε ότι ο υποθάλαμος είναι σημαντικός για τον καθορισμό του πόσο τρώμε, στην πραγματικότητα έχουμε πολύ λίγες άμεσες πληροφορίες για αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου σε ζωντανούς ανθρώπους», εξήγησε η Δρ. Στέφανι Μπράουν από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ μικρό και δύσκολο να το δει κανείς στις παραδοσιακές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Οι περισσότερες μελέτες για το ρόλο του υποθαλάμου στη ρύθμιση της όρεξης έχουν γίνει σε ζώα και έχουν δείξει την ύπαρξη πολύπλοκων οδών αλληλεπίδρασης στον υποθάλαμο με διαφορετικούς πληθυσμούς κυττάρων που ενεργούν μαζί για να μας πουν πότε πεινάμε και πότε χορτάσαμε. Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε μέσω της τεχνολογίας μηχανικής μάθησης AI για να αναλύσουν σαρώσεις εγκεφάλου που ελήφθησαν από 1.351 νεαρούς ενήλικες με διαφορετικούς δείκτες μάζας σώματος. Οι ερευνητές αναζήτησαν διαφορές στον υποθάλαμο μεταξύ υποσιτισμένων, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνολικός όγκος του υποθαλάμου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στους ενήλικες στις κατηγορίες υπέρβαρων και παχύσαρκων και οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν σε εκείνες τις υποπεριοχές του υποθαλάμου που ελέγχουν την όρεξη απελευθερώνοντας ορμόνες που ρυθμίζουν τα συναισθήματα πείνας και κορεσμού. Αν και το ακριβές νόημα της ανακάλυψης δεν είναι ακόμη γνωστό, μια εξήγηση θα ήταν ότι η αλλαγή προκαλείται από φλεγμονή.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον υποθάλαμο, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος