Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, καθώς μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος. Δημιουργείται από άτυπα μελανοκύτταρα, δηλαδή από τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια μας. Τα μελανοκύτταρα ευθύνονται επίσης για το σχηματισμό των σπίλων (ελιών) στο δέρμα. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, από το τριχωτό της κεφαλής έως τις παλάμες και τα πέλματα.
Όπως τόνισε ο κ. Αιμίλιος Λάλας, Δ/ντής του Κέντρου Μελανώματος, στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία, καθώς διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως το δερματοσκόπιο, το οποίο στα χέρια των ειδικών γίνεται πολύτιμο εργαλείο, που συμβάλλει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ενώ υπάρχουν ομάδες γιατρών όλων των ειδικοτήτων στο σκέλος της θεραπείας.
“Τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία του μελανώματος είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με μακρόχρονη πλέον επιβίωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάλας.
Τα περισσότερα μελανώματα, εάν εντοπιστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν με σχετικά μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντα εφαρμόζεται χειρουργική εκτομή του όγκου και αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα. Αν ο αδένας αυτός δεν έχει προσβληθεί συνήθως δεν εφαρμόζεται κάποια επιπλέον χειρουργική αφαίρεση. Αν έχει προσβληθεί συνιστάται επιπλέον αφαίρεση των λεμφαδένων και των προσβεβλημένων οργάνων, καθώς επίσης χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ανοσοθεραπεία. Κατά τη θεραπεία πολλών, έγκαιρα διαγνωσμένων μελανωμάτων, οι χειρουργοί αφαιρούν μόλις ένα εκατοστό του κανονικού ιστού γύρω από το μελάνωμα, ωστόσο, σε πιο προχωρημένους καρκίνους μπορεί να χρειαστεί πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση.
Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος