Μειωμένα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου;

Η καθηγήτρια μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παπά χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εκδηλώθηκαν φέτος σχετικά αργά, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και  πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών εξηγεί ότι «όταν αρχίζει νωρίς η κυκλοφορία του ιού συνήθως έχουμε περισσότερα περιστατικά» και φέρνει ως παράδειγμα το 2018, που υπήρξε χρονιά- ρεκόρ για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. «Τότε η κυκλοφορία του ιού άρχισε νωρίτερα και τελείωσε αργότερα, δηλαδή είχαμε μεγάλη διάρκεια κυκλοφορίας του ιού. Σίγουρα όσο ελαττώνεται η χρονική περίοδος είναι καλύτερα» προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, διευκρινίζει ότι είναι νωρίς για να διατυπώσει κανείς προβλέψεις για την τάση που θα ακολουθήσει φέτος η κυκλοφορία του ιού και υπογραμμίζει ότι αυτό «θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες από τον αριθμό των περιστατικών που θα υπάρξουν».

«Πιστεύω πολύ ότι, με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, θα είναι ήπια η κυκλοφορία, αλλά πραγματικά δεν μπορεί να πει κανείς τι μπορεί να συμβεί» λέει και επισημαίνει: «μπορεί η καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων να γίνει αργά αλλά στη συνέχεια να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει αυτό. Επομένως, μέχρι να έχουμε σχετικά ψυχρό καιρό, που συμβαίνει στην Ελλάδα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, πρέπει να περιμένουμε και να προστατευόμαστε».

Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπά εκτιμά ότι «ο κόσμος ξέρει πλέον να προφυλαχθεί και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, δεδομένου ότι έχουμε περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου από το 2010». Σχολιάζει, επίσης, ότι «και οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν τη νόσο και αμέσως στέλνουν τα δείγματα για εργαστηριακή διάγνωση». «Εφόσον έχουμε τα πρώτα κρούσματα αυτό είναι ένδειξη κυκλοφορίας του ιού επομένως συνεχίζουμε, όπως κάθε χρόνο, να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης» τονίζει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ