Μέι:Αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου-Κομισιόν: Η συμφωνία έχει απορριφθεί(video)

Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στον απόηχο της πιο βαριάς ήττας που έχει υποστεί βρετανική κυβέρνηση από το 1920 στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την καταψήφιση χθες  (432 έναντι 202) της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ. Πάντως η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο για να αποτραπεί “χαοτική έξοδος”. Το μόνο αυτή τη στιγμή δεδομένο είναι ότι στο βρετανικό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει πλειοψηφία για “κανενός είδους” Brexit.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να επιβιώσει της πρότασης μομφής

Η συζήτηση άρχισε στο Κοινοβούλιο με χαρακτηρισμούς για “κυβέρνηση ζόμπι και συμφωνία φάντασμα” κατά της Μέι από τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση μομφής. “Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή”, είπε στους βουλευτές.

“Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία στην παρούσα στιγμή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στις 9 το βράδυ αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής.

Απροθυμία για πρόωρες εκλογές

‘Αδηλος είναι ακόμη και ο αριθμός των Εργατικών βουλευτών που θα στηρίξουν την απόφαση του ηγέτη τους—δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρή η παρουσία ‘Τονιμπλαιρικών’ ( στην παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα τους, οι οποίοι αντιτίθενται στην έξοδο από την ΕΕ.

Οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της Μέι, που ναι μεν καταψήφισαν το σχέδιό της για το Brexit, δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να το τραβήξουν μακρύτερα και να ρίξουν με την αρνητική ψήφο τους και την κυβέρνηση.

Οι φιλο-ενωτικοί Βορειοϊρλανδοί του DUP, που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, νοιώθουν ευχαριστημένοι με την απόρριψη της συμφωνίας για την έξοδο από την ΕΕ και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση μομφής.

Κομισιόν: «Η ουσία της συμφωνίας με την ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμη”

Η Κομισιόν προτρέπει τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, τονίζοντας ότι η συμφωνία που απορρίφθηκε χθες δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο οι Βρυξέλλες κρατούν στάση αναμονής “μέχρι να δουν τι θέλει τελικά η Βρετανία”. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Τώρα το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση». Ενδεχόμενη παράταση στην προθεσμία εξόδου, κάτι που η Βρετανία δεν έχει ακόμα ζητήσει, θα πρέπει να αποφασιστεί από τους “27” με ομοφωνία, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Καμία συμφωνία – Το πιθανότερο σενάριο

Ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες δέχονταν παράταση 3-9 μηνών για να αναζητηθεί διαφορετικό σχέδιο για Brexit, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση.

Μπαρνιέ: Η Ε.Ε. θα έκανε νέα συμφωνία με την προϋπόθεση «στενότερης σχέσης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμέσως έτοιμη να απαντήσει θετικά εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει όσον αφορά την αποχώρηση της χώρας από την τελωνειακή ένωση και την κεντρικά ρυθμιζόμενη ενιαία αγορά», τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

71 Εργατικοί υπέρ νέου δημοψηφίσματος

Το “τεχνικά αδύνατο” ως τώρα σενάριο για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, επανέρχεται καθώς μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε στο δίκτυο France 2 ότι τα νομικά όργανα της ΕΕ έχουν εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

Η  πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι τώρα η “μόνη αξιόπιστη επιλογή”. “Αυτή τη στιγμή το λιγότερο που θα έπρεπε να εξετάζουμε είναι η επέκταση του Άρθρου 50”, είπε στο BBC.

Την ίδια ώρα, 71 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών (σύνολο 256) έχουν απευθύνει έκκληση προς τον αρχηγό τους Τζέρεμι Κόρμπιν,  να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Οι Εργατικοί ζητούν διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να επιτύχει συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο αν διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, δήλωσε ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα Τζον ΜακΝτόνελ.

H χθεσινή ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit και η ιστορική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσέφερε ένα ‘φαρμακερό’ δώρο στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, εξαναγκάζοντάς τον σχεδόν να καταθέσει πρόωρα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που θα συζητηθεί απόψε., επισημαίνουν αναλυτές.

Βερολίνο: Θετικό περί παράτασης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας διατράνωσε ότι  «τέλειωσε η ώρα για παιγνίδια» ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση», επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η ΕΕ  να επιτρέψει στη Βρετανία να παρατείνει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «προκειμένου να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το κοινοβούλιο και τον λαό της Βρετανίας».

Die Welt: «Quo Vadis Britannia; Πού θέλετε να πάτε; Τι είναι αυτό το Brexit;

Ενδεικτικό και το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild: «Η Μεγάλη Βρετανία, πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν προηγουμένως γνωστή με την ονομασία το νησί της λογικής. Αυτό τελείωσε, τελείωσε”.

Την ίδια ώρα ο γαλλικός Τύπος προβάλλει το σενάριο αναβολής. Ενδεικτικά η εφημερίδα Le Figaro γράφει: «Plan B, ποιο Plan B;». «Ολα αυτά κινδυνεύουν να καταλήξουν σε αναπόφευκτη αναβολή της ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ, σε μόνο 72 ημέρες, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Υπέρ νέου δημοψηφίσματος δείχνει το άρθρο της αμερικανικής Washington Post όπου αναφέρεται ότι “το καλύτερο θα ήταν τώρα η οργάνωση νέου δημοψηφίσματος, αλλά αυτήν τη φορά «οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν σε σχέση με τους όρους και το κόστος της συμφωνίας παρά με βάση τις ψεύτικες υποσχέσεις» που παρουσιάσθηκαν το 2016.

Ο βρετανικός Τύπος επιμένει στην “ταπείνωση” της Μέι. «Brextinct» είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ Sun , που παριστάνει την Τερέζα Μέι ως ντόντο, το πτηνό που είναι πλέον ένα εξαφανισμένο είδος (extinct). «Η συμφωνία της Μέι είναι νεκρή όσο το ντόντο», είναι το σχόλιο.

https://twitter.com/jGuidoM_twit/status/1085545859817779200

“Όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί μηχανισμός που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, γράφει ο Guardian και τονίζει ότι ο Τζ. Κόρμπιν και η Τ.Μέι δεν θα έπρεπε να στέκονται εμπόδιο σε τέτοιους χειρισμούς.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Brexit: «Στον αέρα» η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος