Με drones φτάνουν τα φάρμακα στα Τρίκαλα

O κόμβος καινοτομίας του Δήμου Τρικαίων εφαρμόζει πιλοτικά από σήμερα ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την μεταφορά φαρμάκων με drones στα φαρμακεία των απομακρυσμένων χωριών του νομού. Η κάμερα της ΕΡΤ3 κατέγραψε την πρώτη πτήση επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ. και προβλέπει τη χρήση εναέριων μέσων (drones) για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού, από το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων προς τα περιφερειακά φαρμακεία, εξηγεί ο Οδυσσέας Ράπτης διευθυντής e- Trikaka.

Έτσι, επιτυγχάνεται η έγκαιρη παράδοση των φαρμάκων σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης, σε πολίτες που έχουν μειωμένη προσβασιμότητα.

Κάποτε ο αγγελιοφόρος Ερμής μετέφερε τα μηνύματα των θεών κρατώντας το κηρύκειο, το οποίο έφερνε στην ζωή αυτούς που βρίσκονταν κοντά στον θάνατο. έτσι, καθιερώθηκε ως σύμβολο οργανισμών για την υγειονομική περίθαλψη και την ιατρική πρακτική. Η εξέλιξη έφερε τις ιπτάμενες μηχανές, που επιτελούν ανάλογο έργο, μεταφέροντας φάρμακα για την θεραπεία των ασθενών. Όπως επισημαίνει ο κ. Ράπτης, ο Δήμος Τρικαίων έχει παράδοση στην ανάπτυξη τεχνολογιών και το σημαντικότερο το πρόγραμμα «Harmony», εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Μετά την πρώτη δοκιμαστική πτήση θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο δοκιμών, για να αξιολογηθεί η χρήση τηλεματικών εφαρμογών.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την λεπτομερή καταγραφή της θερμοκρασίας και της υγρασίας που αναπτύσσονται μέσα στο πακέτο κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε το σκεύασμα να φτάσει ακέραιο στον παραλήπτη, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και κανόνες ασφαλούς πτήσεως.

Καινοτομία ή μια ματιά στο μέλλον;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος