Με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία

Array

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο δημοτικό Σχολείο, στο σεισμόπληκτο Δαμάσι.

Παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού μίας δοκιμαζόμενης μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας που, μέσα από τη δοκιμασία, κατάφεραν να βγουν νικητές. Από τα συντρίμμια του παλιού κτηρίου που υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, αναδύθηκε μία υπερσύγχρονη σχολική μονάδα.

Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς η Υπουργός Παιδείας. Βρέθηκε στο 87ο δημοτικό σχολείο, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται φέτος, για πρώτη χρονιά, στα σχολεία όλης της χώρας.

Σκληρή κριτική ασκούν στα μηνύματά τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κοινός παρονομαστής, η απουσία μέτρων, όπως υποστηρίζουν.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει:

“Χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι και τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν, όπως έκλεισαν τον Ιούνη.
Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες…..
….Και το συναίσθημα που για άλλη μια φορά μας κυριεύει στο πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι ανασφάλεια και ανησυχία.”

Την απουσία μέτρων από τα σχολεία, επισημαίνει σε δήλωσή της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού του 12ου δημοτικού σχολείου.

Αγωνία και ερωτήματα για την πολιτική που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εκφράζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του για το άνοιγμα των σχολείων.

«Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, συνοδεύεται από ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για την προστασία όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία από τον κορονοϊό.
Η βασική αλλαγή από φέτος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές από 12 ετών και άνω που έχουν κάνει το εμβόλιο.
Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, προσέρχονται στα σχολεία τους με το πιστοποιητικό της νόσησης.
Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, όμως, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Για την πρώτη εβδομάδα, το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.
Για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή δεν έχουν νοσήσει, είναι υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ, rapid ή μοριακό, δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή). Το κόστος του τεστ βαραίνει τους ίδιους.
Όπως προβλέπουν τα μέτρα, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του, οι οποίοι επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές, προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΓΑ ΨΑΡΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος