Με αγάπη για το Σίγρι και την καλλιέργεια της ελιάς

Μια πρότυπη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μονάδα, που βρίσκεται στο Σίγρι της Λέσβου παράγει και τυποποιεί το λάδι που παράγει ο ιδιοκτήτης της, δίνοντας ζωή σε μια εγκαταλελειμμένη και ερημοποιημένη πλευρά του νησιού.

Ο Αντώνης Τιρπιντίρης, είχε φύγει μικρός από το νησί και όταν επέστρεψε σκέφτηκε να δώσει πνοή στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Σίγρι, που βρισκόταν σε οικονομικό μαρασμό. Μέσα σε 12 χρόνια κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φύτευσε  40.000 ελαιόδεντρα και έγινε ο ιδιοκτήτης ενός ξεχωριστού ελαιοτριβείου, τόσο τεχνολογικά όσο και αρχιτεκτονικά. Με σεβασμό στο φυσικό τοπίο η κατασκευή του κτηρίου αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη δεν περιορίζεται στον τουρισμό.

Ατυχώς, οι κάτοικοι βρήκαν εύκολη λύση για τον βιοπορισμό τους στον τουρισμό, εγκατέλειψαν τα κτήματα, που αποτελούν εγγύηση για το αύριο και στράφηκαν σε μεσοπρόθεσμης διάρκειας εργασίες.

Στόχος του όπως εξηγεί ο κ. Τιρπιντίρης είναι να αναδείξει την αξία του ελαιολάδου της περιοχής και να το προβάλει στο εξωτερικό.

Στο κτήμα του καλλιεργεί μια ξεχωριστή ποικιλία, την λεγόμενη κολοβή, πλούσια σε γεύση και πολυφαινόλες, που έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία. Ακολουθώντας βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και μελετώντας τον καρπό της ελιάς, εισήγαγε και άλλες ποικιλίες εκτός Λέσβου.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τιρπιντίρης απέδειξε ότι η αγάπη για την δουλειά του, τον διέσωσε από τις ζημίες που υπέστησαν άλλοι καλλιεργητές ελιάς, λόγω των καιρικών συνθηκών. «Σαφώς προκαλούνται προβλήματα από τις αλλαγές του κλίματος, αλλά ταΐζουμε τα δένδρα σωστά, τα ποτίζουμε όπως πρέπει και δεν τα επιβαρύνουμε με φάρμακα΄. Έτσι τα δένδρα είναι υγιή και μπορούν να αντέχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τιρπιντίρης.       

Τα ξηρά θερμά καλοκαίρια και  οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι, με ένταση που φτάνει τα εννέα Μποφώρ, είναι χαρακτηριστικά του καιρού στο νησί, το οποίο χάρη στις ατομικές προσπάθειες καταφέρνει να ξεπερνά τις κρίσεις, κλιματολογικές και οικονομικές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος