Μαθήματα εργαστηρίου κομποστοποίησης στον Δήμο Δέλτα

Ο Δήμος Δέλτα είναι ένας δήμος που στηρίζεται στην αγροτική ανάπτυξη και στον πρωτογενή τομέα. Πάνω σε αυτή την βάση και μαζί με το κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης “Αντιγόνη”, παίρνει την πρωτοβουλία και διεξάγει σεμινάρια σχετικά με την κομποστοποίηση αλλά και την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε αυτά, μπορούν να συμμετάσχουν οι δημότες της περιοχής αλλά και οι κάτοικοι της πόλης. Η κομποστοποίηση, όπως εξήγησαν οι ειδικοί αποτελεί μια διαδικασία, που υλοποιείται με μικρό κόστος και ελάχιστα υλικά.

Τα οφέλη από την κομποστοποίηση είναι πολλαπλά: Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων αλλά κα η δημιουργία καλού λιπάσματος στον κήπο ή στο μπαλκόνι του κάθε σπιτιού.

Πώς δημιουργείται ένας κομποστοποιητής, τι υλικά χρειάζεται και ποια είναι τα οφέλη; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα, που προβληματίζουν τους δημότες που δήλωσαν συμμετοχή στα σεμινάρια.

Οι καθημερινές προκλήσεις, που διανύει το περιβάλλον δημιουργούν ανησυχία αλλά ωθούν και στην έμπρακτη ενεργοποίηση.

Ένα τελάρο, μια λεκάνη, ξύλινες παλέτες ή ακόμα και πλαστικά πλέγματα μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για την δημιουργία ενός κομποστοποιητή.

Η κομποστοποίηση μπορεί να είναι ψυχρή ή θερμή. Στην ψυχρή κομποστοποίηση απαιτείται περισσότερος χρόνος, έως και έναν χρόνο, ενώ χρειάζονται υλικά όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, κέλυφη αυγών.

Στην ζεστή κομποστοποίηση ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος, περίπου 3 μήνες, ενώ απαιτούνται: άζωτο, άνθρακας, αέρας και νερό για την δημιουργία θερμού λιπάσματος.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Δέλτα είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα. Η υποστήριξη και η ενεργοποίηση απ’ όλους μας αποτελεί ένα βήμα, που φέρνει πιο κοντά στην πιο βιώσιμη πόλη μας.

Η Ελίτα Φασούλα, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος ΚΑΜΕ μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3″.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος