Μάστιγα τα δυστυχήματα στη Λάρισα – Η ΕΡΤ στη διάβαση Αγ. Γεωργίου όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άνθρωποι (video)

Αφύλακτη παραμένει η σιδηροδρομική διάβαση στον Άγιο Γεώργιο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Την ώρα που ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται πάνω από την τραγωδία στα Τέμπη, νέες απίστευτες καταγγελίες έρχονται στο «φως» για τον τρόπο, που λειτουργούν οι σιδηρόδρομοι μέσα στον αστικό ιστό της Λάρισας.

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στην «φυλασσόμενη» διάβαση του Αγίου Γεωργίου στην Λάρισα, όπου όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής  στην πραγματικότητα ήταν και παραμένει αφύλακτη, με αποτέλεσμα τα τελευταία δέκα χρόνια να έχουν χάσει τη ζωή τους έξι συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους μια μητέρα που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία, ένα παιδάκι, νήπιο που έφυγε από τα χέρια της γιαγιάς του και πρόσφατα τον Ιούνιο του 2022 ένας 34χρονος άνδρας, όταν παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία, που έκανε το δρομολόγιο Λάρισα- Βόλος. Και όλα αυτά την ώρα που από την συγκεκριμμένη διάβαση, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, περνούν με τα πόδια καθημερινά εκατοντάδες παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους, ηλικιωμένοι για να κάνουν τα ψώνια τους και ΑΜΕΑ.

Εντολή Ντογιάκου στον ΟΣΕ και για το δυστύχημα στον Άγιο Γεώργιο

Υπενθυμίζουμε, ότι το συγκεκριμένο δυστύχημα μετά από 9 μήνες βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης και είναι ανάμεσα στα δυστυχήματα, για τα οποία ο ΟΣΕ έχει κληθεί να ενημερώσει την ανώτατη εισαγγελική αρχή μετά από εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ Ισίδωρου Ντογιάκου, να αποσταλούν όλοι οι φάκελοι των θανατηφόρων σιδηροδρομικών  δυστυχημάτων της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Συνεχείς οι βλάβες στις μπάρες

Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι γονέων και κηδεμόνων οι βλάβες στις μπάρες αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους της περιοχής, που παίζουν την ζωή τους «κορώνα γράμματα» για να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου. Εξηγούν πως αν οι μπάρες της διάβασης στο σημείο κατέβουν, δεν ξανασηκώνονται για μια εβδομάδα και οι σηματοδότες παραμένουν αδρανείς, ενώ δεν υπάρχει ούτε σταθμάρχης για να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

«Τρέμει η ψυχή μας…» δηλώνει ο κ Παπανδρέου Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής.  «Έχουμε κάνει αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στον ΟΣΕ, για τις προβληματικές μπάρες, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Δυστυχώς έγινε το δυστύχημα με τον Κώστα και το μόνο που έκαναν ήταν να κόψουν τα χόρτα… γιατί δεν υπήρχε καθόλου ορατότητα… Τίποτε άλλο».

Η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Λαρισαίων, κ  Ειρήνη Χαρτζούλη υπενθυμίζει πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χαθεί 6 ανθρώπινες ζωές. «Δεν υπάρχουν ούτε προστατευτικά κιγκλιδώματα. Φυλασσόμενες είναι οι γραμμές που υπάρχει σταθμάρχης, μπορεί να υπάρχουν μπάρες, αλλά δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να ελέγξει την κυκλοφορία. Και σε αυτή και στην άλλη στην Καραγάτση, όπου άλλοτε είναι χαλασμένοι οι φωτεινοί σηματοδότες, άλλοτε οι μπάρες είναι χαλασμένες –  μόνιμα κλεισμένες ή  μόνιμα ανοιχτές… Τα δε χόρτα, που δεξιά και αριστερά από τις γραμμές, ξεπερνούσαν το ένα μέτρο, χωρίς να φαίνεται μέσα από το αυτοκίνητο, αν περνάει το τρένο, άρχισαν να τα καθαρίζουν μετά το τελευταίο δυστύχημα».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου Κώστα Μπούμπα, που έχασε τη ζωή του, πέρυσι τον Ιούνιο έχουν ζητήσει από το τμήμα τροχαίας, που κάνει τις έρευνες να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα. Αν όντως δούλευαν οι μπάρες, αν είχαν προβλήματα, αν εκείνο το πρωινό, όπως λένε μαρτυρίες, είχε έρθει συνεργείο του ΟΣΕ και είχε προχωρήσει στην επισκευή τους, αλλά πάλι στην συνέχεια προέκυψε βλάβη.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος