«Μαρίκα Νίνου – σαν άστρο», στο Θέατρο Τέχνης έως τις 27 Μαρτίου – Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ των θεατών

Η σύντομη αλλά θυελλώδης ζωή της θρυλικής λαϊκής τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου αποτυπώθηκε με επιτυχία στην παράσταση του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και παρατείνεται έως τις 27 Μαρτίου λόγω μεγάλης προσέλευσης. Μεταξύ των θεατών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τίμησε με την παρουσία της το θεατρικό έργο «Μαρίκα Νίνου – σαν άστρο».

«Μαρίκα Νίνου – σαν άστρο», στο Θέατρο Τέχνης έως τις 27 Μαρτίου – Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ των θεατών

Μέσα από γνωστά αλλά και λιγότερα γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής αναβιώνει μια εποχή που έσβησε μαζί με το αυθεντικό ρεμπέτικο. Πρωτότυπα κείμενα αλλά και αυθεντικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επιστολές της Νίνου αλλά και προσώπων που διαδραμάτισαν κάποιον στη ζωή της συνθέτουν το αφηγηματικό παζλ της παράστασης, στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά η ζωντανή μουσική με τη δραματοποιημένη αφήγηση και το χορό – ακροβασία.

Η αρμένικης καταγωγής Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1922, πάνω σε ένα καράβι με το οποίο φυγαδεύτηκαν πρόσφυγες από την φλεγόμενη Σμύρνη. Έζησε μόλις 35 χρόνια, γεμάτα εντάσεις αλλά και μουσικές επιτυχίες.

«Μαρίκα Νίνου – σαν άστρο», στο Θέατρο Τέχνης έως τις 27 Μαρτίου – Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ των θεατών

Η Νίνου υπήρξε μία από τις λίγες γυναίκες που διεκδίκησαν και κατέκτησαν σημαντική θέση στο ανδροκρατούμενο ρεμπέτικο πάλκο. Στα επτά χρόνια στη καριέρας της πρόλαβε να συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και να ερμηνεύσει αξέχαστα τραγούδια, όπως η «Ταμπακιέρα», «Τα Καβουράκια», «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα». Έχτισε μια μνημειώδη σκηνική παρουσία μέσα από τις ξεχωριστές «ερωτικές αλλά και μόρτικες» ερμηνείες της.

Η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη μυθοποιήθηκε όσο καμμιά άλλη, συμβάλλοντας στη γέννηση ενός πρώιμου “star system” με τις μαρκίζες στις κοσμικές ταβέρνες, τις ρεκλάμες αλλά και τις ειδήσεις και φήμες που κυκλοφορούσαν στις «κοσμικές» στήλες των εφημερίδων. Η ελληνική κοινωνία άλλαζε και μαζί άλλαζαν και οι κανόνες του παιχνιδιού στο πάλκο, στη δισκογραφία, στο ίδιο το λαϊκό τραγούδι.

«Μαρίκα Νίνου – σαν άστρο», στο Θέατρο Τέχνης έως τις 27 Μαρτίου – Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ των θεατών

«Η Μαρίκα Νίνου, με την περιπετειώδη της ζωή, τους εραστές της, με τις βαθιές, προσωπικές καταστροφές της, σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής λαϊκής μουσικής σε μια νέα φάση. Ατμοσφαιρική, μυθώδης, ερωτική, ερμηνεύτρια τραγουδιών που σημαδεύουν για πάντα τη νεοελληνική εποποιΐα, στην ταβέρνα του Τζίμυ, δεκαετίες πριν, διαμορφώνει ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα που αργότερα θα αναγνωριστεί ως μια συνιστώσα της γνήσιας, σχεδόν καταφατικής φύσης που χαρακτηρίζει αυτόν τον μεσογειακό, ανατολίτικο κόσμο» Μάνος Χατζιδάκις. Στην παράσταση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Onassis Culture παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Γιάννος Περλέγκας, Μάνος Στεφανάκης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δραματουργία- Σκηνοθεσία – Πρωτότυπα Κείμενα: Μαριάννα Κάλμπαρη, Συνεργάτης στη Δραματουργία-Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Γιάννος Περλέγκας, Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα, Χορογραφία/ ακροβασία: Χριστίνα Σουγιουλτζή, Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας, Μουσική Διδασκαλία: Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίτζαλης
Ενορχήστρωση – Μουσικοί επί σκηνής: Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίτζαλης, Γιάννος Περλέγκας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πίνα Κούλογλου, Μαριλένα Μόσχου, Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου, Βοηθός Σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου, Κατασκευή κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι, Ευαγγελία Τσιούνη, Σχεδιασμός κομμώσεων: Θωμάς Γαλαζούλας, Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης
Φωτογραφίες: Alex Kat, Video-trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος.

Επιμέλεια: Ελενα Καρανάτση | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος