Μαρία Κάλλας: 44 χρόνια από τον θάνατό της – Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ (video)

Σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 φεύγει από τη ζωή η ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας στο Παρίσι. Γεννημένη το 1923 στη Νέα Υόρκη (με το όνομα Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου), η Μαρία Κάλλας αφιερώθηκε από νεαρή ηλικία στη μουσική, διακρίθηκε, και ήδη στα 27 της χρόνια ήταν μια κορυφαία σοπράνο παγκοσμίου φήμης.

Με αφορμή την επέτειο των 44 ετών από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα απόσπασμα της εκπομπής «Σαν Σήμερα τον 20ο αιώνα» (παραγωγή: 2017-2018, επιμέλεια-σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος) για την εμβληματική λυρική τραγουδίστρια.

Περιλαμβάνονται πλάνα από εμφανίσεις της Κάλλας, στιγμιότυπα από τη μεταφορά της τέφρας της Κάλλας από το Παρίσι στην Ελλάδα και τον διασκορπισμό της στον Σαρωνικό Κόλπο, που πραγματοπιήθηκε την άνοιξη του 1979, σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ


Έτος παραγωγής: 2017-18

Επιμέλεια-σκηνοθεσία: Πάνος Παπαδόπουλος

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Αν δεν σας ήταν αρκετά τα 6 λεπτά, μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τη Μαρία Κάλλας, με το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της λυρικής τραγουδίστριας, εστιασμένο στις μουσικές σπουδές, στα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα και στις σημαντικές εμφανίσεις της στην Ελλάδα μετά το 1957.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της θρυλικής ντίβας και περιγράφει αναλυτικά την πορεία της οικογένειάς της από την Αθήνα στον Μελιγαλά, μέχρι τη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις μουσικές σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών, στις συνεργασίες της με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1937 έως το 1945, οπότε φεύγει από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και στη συνέχεια για την Ιταλία.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ αφορά τις παραστάσεις που έδωσε η Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα από το 1957 και μετά: στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (1957), στην Επίδαυρο το 1960 («Νόρμα») και το 1961 («Μήδεια»), και στη Λευκάδα το 1964 («Καβαλερία Ρουστικάνα»).

Μαρία Κάλλας: 44 χρόνια από τον θάνατό της – Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ (video)
@AP Photo/Ed Maloney

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρεμβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα από εφημερίδες με θέμα τις εμφανίσεις της Κάλλας, αποσπάσματα από συνεντεύξεις της στο ραδιόφωνο, ηχητικά ντοκουμέντα ηχογραφήσεων από άριες και, τέλος, συνεντεύξεις συγγενών, συνεργατών και ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που σχετίστηκαν με την Ελληνίδα υψίφωνο. Περιλαμβάνονται επίσης, ηχητικά αποσπάσματα συνεντεύξεων του Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι (μτφ. Ν. Ζαχαρίου) και του Κωστή Μπαστιά. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Αλέξη Μινωτή και του Αντίοχου Ευαγγελάτου.

Έτος παραγωγής: 2007

Έρευνα-σενάριο και σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος