Μαλί: Η σταθερότητα στη δυτική Αφρική κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Τη σημασία που έχει η σταθερότητα στη δυτική Αφρική για την ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επισκεπτόμενος στο Μαλί τα στρατεύματα της χώρας του που υπηρετούν εκεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ.

Τη σημασία που έχει η σταθερότητα στη δυτική Αφρική για την ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επισκεπτόμενος στο Μαλί τα στρατεύματα της χώρας του που υπηρετούν εκεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ.

Ο Κριτιάν Λίντνερ συμπλήρωσε ωστόσο κατά την επίσκεψή του σε βάση των κυανόκρανων στα προάστια της Γκαό ότι είναι «αποφασιστικό για την επιτυχία μας η δέσμευσή μας να υποστηρίζεται από την κυβέρνηση στην Μπαμακό».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, που έχει αναπτύξει πάνω από 1.100 στρατιωτικούς της Μπούντεσβερ στο Μαλί στο πλαίσιο της MINUSMA, αποφάσισε τον Νοέμβριο να τους έχει αποσύρει ως τον Μάιο του 2024 το αργότερο.
Το Βερολίνο χαρακτηρίζει προϋπόθεση για τη συνέχιση της παρουσίας τους το να επιτρέπεται η χρήση UAVs για αναγνώριση από το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπαμακό.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν χθες Πέμπτη πως οι αρχές στο Μαλί ενέκριναν την Τετάρτη 1/2, τρεις πτήσεις που εκκρεμούσε να γίνουν —μια ιατρική αεροδιακομιδή και δυο μεταφορές προσωπικού.

Ο κ. Λίντνερ υπογράμμισε πόσο σοβαρά παίρνει η γερμανική κυβέρνηση την ευθύνη της για τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί, που είναι από τις πιο επικίνδυνες. Επισήμανε εξάλλου πως «η οικονομική σταθερότητα των χωρών που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή είναι αναπτυσσόμενες βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό επηρεάζει την ανθρωπιστική κατάσταση, την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική ανάπτυξη».

Για αυτόν τον λόγο ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της G7, αφρικανικών κρατών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και της Παγκόσμιας Τράπεζας το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η MINUSMA δεν θα είναι «βιώσιμη» αν δεν αυξηθεί η δύναμή της.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε σε έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να μελετηθούν τρεις επιλογές: πρώτον, να αυξηθούν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που τη συγκροτούν κατά 2.000 ως 3.680, κάτι όμως που προϋποθέτει να έχουν εκπληρωθεί αρκετές «παράμετροι»: πρόοδος στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, έπειτα από δυο στρατιωτικά πραξικοπήματα, την επάνοδο πολιτών στην εξουσία τον Μάρτιο του 2024, καθώς επίσης την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους κυανόκρανους.

Σε αντίθετη περίπτωση προτείνεται η «απόσυρση των ένστολων» και μεταμόρφωση της στρατιωτικής και αστυνομικής αποστολής σε «ειδική πολιτική αποστολή», με παρουσία αποκλειστικά και μόνο στην πρωτεύουσα Μπαμακό. Επίσης προτείνεται η διατήρηση του αριθμού των κυανόκρανων στο σημερινό επίπεδο μεν, αλλά με τροποποίηση της εντολής τους, που θα σημάνει το κλείσιμο στρατοπέδων ή τη μείωση της παρουσίας τους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι συνταγματάρχες στην εξουσία στο Μαλί έστρεψαν τη χώρα προς τη Ρωσία και διατείνονται πως έχουν τρέψει τους τζιχαντιστές σε φυγή αφού έφθασε ρωσική βοήθεια. Αλλά η βία συνεχίζεται.

Από την άλλη πλευρά η Δύση, μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τη Γαλλία, τους κατηγορεί πως οι Ρώσοι εκπαιδευτές που έφερε στη χώρα το Μπαμακό είναι στην πραγματικότητα μισθοφόροι της διαβόητης ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, η οποία φέρεται να έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο, παρά τις διαψεύσεις της χούντας των συνταγματαρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος