Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο: Εμπαιγμός προς τους πολίτες από τον πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει επιστροφή έως 600 ευρώ (audio)

«Στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός του πολέμου, όπως ανέφερε και ο κ. Μακρόν και όχι ο στρατηγικός στόχος που φαίνεται να έχει η Αμερική και κάποιοι άλλοι, της ταπείνωσης της Ρωσίας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τις οικονομικές κυρώσεις, όσες αποφάσισε η ΕΕ, τις οποίες στήριξε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τις στήριξαν στην λογική του τερματισμού του πολέμου, της πίεσης προς το ρωσικό καθεστώς και τον πρόεδρο Πούτιν προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία και να ξαναμπεί η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις στο τραπέζι. Ωστόσο, σημείωσε η ίδια, αυτή την στιγμή δεν επικρατεί η άποψη του τερματισμού του πολέμου. «Βλέπουμε την Αμερική η οποία επωφελείται πολλαπλώς από την διατήρηση του πολέμου γεωστρατηγικά, στρατιωτικά και αμυντικά με την βιομηχανία της και ενεργειακά και ταυτόχρονα η Ευρώπη η οποία συνεχώς υποφέρει κυριολεκτικά και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα αρχίσουν πλέον αυτές οι επιπτώσεις να φαίνονται και στον βορρά της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, η τομεάρχης Εργασίας επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω οι εργαζόμενοι. «Εμείς μιλάμε για μια αύξηση στα 800 ευρώ, που δεν είναι αυθαίρετο, είναι το σημείο εκκίνησης όπου έχουν μείνει οι συμβάσεις εργασίας, από τα 800 ευρώ και πάνω. Επίσης σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει και οδηγία, η κουβέντα που γίνεται είναι ότι πρέπει να αυξηθούν όλοι οι μισθοί γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα να στηριχθεί η ενεργός ζήτηση και η πραγματική οικονομία. Και επειδή γίνεται μια συζήτηση με τους μικρομεσαίους, αυτό που τους νοιάζει είναι να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, να υπάρχει ρύθμιση και μείωση του υπέρογκου χρέους που έχει σωρευτεί την περίοδο της κρίσης. Δεν είναι ο κατώτατος μισθός το πρόβλημά τους. Άρα εμείς λέμε μια συνολική πολιτική, στήριξη των μισθών, των μικρομεσαίων και απόλυτος έλεγχος της ενέργειας, των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης» ανέφερε.

Όσο αφορά στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει το εξής, σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ότι «δεν επιτρέπεται να γίνονται διακοπές ρεύματος εφόσον οι καταναλωτές δεν πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή δεν έχουν την δυνατότητα, μέχρις ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη επί της νομιμότητας και του καταχρηστικού χαρακτήρα και υπάρχει και μια δεύτερη παράγραφος, που λέει και μέχρις ότου τροποποιηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής νομικά με όρους αναλογικότητας, διαφάνειας καθώς και δημοσίου συμφέροντος» που είναι και η κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Απαντώντας στο σχόλιο ότι ενδεχομένως να καθυστερήσουν οι δικαστικές αποφάσεις επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει ενώσεις καταναλωτών, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε «προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες εμείς καταθέσαμε αυτή την τροπολογία, ώστε να έχει πλέον θεσμική προστασία ο κάθε πολίτης που δεν θα πληρώνει το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής για όσο τραβήξει εκτός αν αποφασίσει η κυβέρνηση η ίδια να αλλάξει την ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως εμείς προτείνουμε».

Επιπλέον κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για εμπαιγμό των πολιτών. «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν μιλάει στην ουσία για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, άφησε μια εικόνα θολή ότι θα πάρει κάποια μέτρα από τον Ιούλιο το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι και οι λογαριασμοί που θα έρθουν τον Ιούλιο θα έρθουν με όλη την επιβάρυνση που ισχύει, δηλαδή αν υπάρξει κάποια ανακούφιση θα είναι όχι με αναστολή της ρήτρας αλλά με κάποια μέτρα που η κυβέρνηση λέει, από τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και μετά. Επίσης αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα υπάρξει επιστροφή έως 600 ευρώ, είναι στην πραγματικότητα, όπως αναδείξαμε στην βουλή, ένας εμπαιγμός προς τους πολίτες, με την έννοια ότι αν διαιρέσουμε τα 280 εκατ. ευρώ που είπε ο υπουργός Οικονομικών πως θα επιστραφούν, σε 4.200.000 πρώτες κατοικίες, είναι πολύ λιγότερο από 66 ευρώ μεσοσταθμικά» επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος