Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Πρόκριμα αυτοδυναμίας τα δημοσκοπικά ποσοστά για την ΝΔ- Καθαρή διαφορά που δεν αμφισβητείται (audio)

«Το να έχεις 9 μονάδες διαφορά αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλο. Επειδή κάποια στιγμή η διαφορά ήταν 14, τώρα λέμε μίκρυνε η διαφορά. Από την άλλη, εγώ δεν θυμάμαι προηγούμενο κυβέρνησης που ξεκινά τώρα το 4ο έτος διακυβέρνησης με τόσο μεγάλη διαφορά από την αντιπολίτευση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Φαίνεται, προσέθεσε ο ίδιος, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη του κόσμου «σύμφωνα και με ένα ποιοτικό στοιχείο στις μετρήσεις που πρέπει κανείς να συνεκτιμά». Το ποιοτικό στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι ότι στην ερώτηση αν πρέπει να γίνουν εκλογές, όλοι λένε να μην γίνουν, να πάμε στο τέλος της τετραετίας, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν ο κόσμος ήταν δυσαρεστημένος, σημείωσε ο κ. Βορίδης.

«Έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες. Δεν έχει τρομερή διαφορά αν το ποσοστό της διαφοράς είναι στο 8,5%-9%-10%, είναι μια πολύ καθαρή διαφορά. Η πρώτη θέση φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται και δεν αμφισβητήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της 3ετίας, δημοσκοπικά τουλάχιστον από οποιονδήποτε. Αυτή την στιγμή μοιάζει να είναι ποσοστά που μάλλον θα επιτρέψουν την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο, αν πράγματι είναι αυτά τα ποσοστά των μετρήσεων. Δηλαδή αν είναι κοντά στο 33%-34%, που εγώ λέω ότι είναι και μια σχετικά απαισιόδοξη πρόβλεψη, σε κάθε περίπτωση είναι ποσοστά που φαίνεται ότι θα επιτρέψουν να υπάρξει ένα καθαρό αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές που θα έχουμε σε κάθε περίπτωση» υποστήριξε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να έχει το στοιχείο της χαλαρής ψήφου, της ψήφου διαμαρτυρίας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε «δεν θα το έχει», συμπληρώνοντας ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσουν πιεστικά κάτι το οποίο θα είναι ξεκάθαρο ήδη από τις πρώτες εκλογές, ότι δηλαδή αποτελούν ένα είδος ορόσημου και κριτηρίου για τις επόμενες εκλογές. Θα είναι ένα είδος προκρίματος για τις δεύτερες εκλογές.

«Είναι κάτι που θα δούμε να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένα κακό αποτέλεσμα στις πρώτες εκλογές ουσιαστικά θα τον πετάξει τελείως έξω από τις δεύτερες εκλογές με ενδεχομένως εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες, ειδικώς στην εσωτερική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της αριστεράς και λοιπά» εκτιμά ο κ. Βορίδης. Όπως ανέφερε πιο αναλυτικά, ένα αποτέλεσμα στις πρώτες εκλογές στο 23% στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 17% στο ΚΙΝΑΛ, «θα άνοιγε προφανώς μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι θα είναι οι δεύτερες εκλογές, αν υπάρχει μια τέτοια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ». Ή ανάποδα, μια σχετική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στο 28% και με το ΚΙΝΑΛ στο 11%, τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής θα έχουν μεγάλη σημασία για το πώς θα διαβαστούν οι επόμενες εκλογές, υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

«Ακριβώς επειδή οι εκλογές αυτές από την μια μεριά φαίνεται να είναι κρυμμένο το ζήτημα της πρωτιάς, από την άλλη φαίνεται ότι το κρίσιμο για την ΝΔ είναι ότι πρέπει να πάει τόσο ψηλά ώστε να πλησιάσει και να αγγίξει τα ποσοστά της αυτοδυναμίας για τις δεύτερες εκλογές, επομένως για την ΝΔ είναι σημαντικό διακύβευμα, δεν είναι χαλαρή η ψήφος. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μια μάχη και δικής του πολιτικής επιβίωσης γιατί μια άσχημη ήττα προφανώς θα ανοίξει μια πολύ ευρεία συζήτηση για την στρατηγική της αριστεράς» είπε συνοψίζοντας ο Υπουργός.

Στο πεδίο της ακρίβειας, ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για επιδότηση στα καύσιμα μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Βορίδης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό θέμα. «Πήραμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, περιμένουμε τώρα στην Σύνοδο Κορυφής να δούμε τι θα πει η Ευρώπη για όλα αυτά. Η Ευρώπη έχει πάντα μια καθυστέρηση, γιατί πρέπει να συντεθούν απόψεις, υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα  εθνικά, διαφορετικές οικονομίες που συντίθενται από διαφορετικές ανάγκες, επομένως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παίρνει τον χρόνο της αλλά στο τέλος νομίζω ότι η Ευρώπη φτάνει στα αποτελέσματα που πρέπει να φτάσει. Περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Σύνοδος Κορυφής γιατί θα εξαρτηθούν σημαντικά πράγματα, συμπληρωματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα δούμε τα δημοσιονομικά μέτρα και τις βασικές σκέψεις του Ecofin από πλευράς δημοσιονομικών αναγκών και πειθαρχίας. Υπάρχουν πολλά που έχουμε να περιμένουμε και προφανώς η κυβέρνηση θα παρέμβει και στο θέμα αυτό εφόσον δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Αναφερόμενος στο ύψος της τιμής των καυσίμων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι τα πρόσθετα μέτρα για τα νησιά είναι από τα ζητήματα που θα εξεταστούν όπως και η επιβάρυνση που δημιουργεί αυτό το κόστος στην πρωτογενή παραγωγή. «Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Και τα κόστη στην πρωτογενή παραγωγή σε όλα τα επίπεδα έχουν αυξηθεί άρα πρέπει κανείς να δει τι πρόσθετες δυνατότητες έχουμε για να στηρίξουμε τους αγρότες και φυσικά ένα ειδικό κομμάτι πιο ευαίσθητο ως προς το ζήτημα αυτό είναι τα νησιά μας» τόνισε.

Η μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι από τα μέτρα που ενδέχεται να εξεταστούν, προσέθεσε. «Είναι μια μεγάλη συζήτηση οι πολιτικές στήριξης. Οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλοι, ειδικά πάνω στα καύσιμα, επομένως είναι ένα θέμα αν δεν έχεις ένα αρκετά μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο. Μπορεί εν τέλει η μείωση να είναι ανεπαίσθητη γιατί δεν είναι σίγουρο αν θα πάει στον καταναλωτή και δεν είναι σίγουρο ότι ωφελούνται αυτοί που πρέπει κατεξοχήν να ωφεληθούν από μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στήριξης» υποστήριξε.

Σε σχέση με το κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων, σε επίπεδο πρατηρίων φαίνεται πως υπάρχει ανταγωνισμός, φαίνεται από τις διαφορετικές τιμές που συναντά κανείς από πρατήριο σε πρατήριο, επισήμανε ο κ. Βορίδης, το ερώτημα ωστόσο είπε «είναι αν λειτουργεί και πιο πίσω, μεταξύ των εταιρειών. Αυτό ίσως θα ήθελε περισσότερη προσοχή, γιατί εκεί η αλήθεια είναι πως είναι πιο λίγες οι εταιρείες, είναι πιο στοχευμένο και θέλει μεγαλύτερη προσοχή ότι δεν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές» ανέφερε.

Τέλος, όσο αφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων «όλα αλλάζουν», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. Αναλύοντας τι ισχύει τώρα και τι είναι το καινούριο που φέρνει η κυβέρνηση, περιέγραψε τα εξής. «Τώρα έχουμε μια αξιολόγηση από το 1 έως 100 για τον κάθε υπάλληλο. Όποιος πάρει κάτω από 50, τις δύο πρώτες φορές, κρίνεται μη προακτέος και αν κάποιος κριθεί 2 φορές μη προακτέος, τότε ανοίγει ένας δρόμος διακοπής της σύμβασής του. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που το κάνουμε τώρα, υπάρχει ήδη στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Αυτό που αλλάζει είναι όλη η φιλοσοφία. Καταργείται η βαθμολόγηση για τους υπαλλήλους, πηγαίνουμε στην αξιολόγηση δεξιοτήτων. Ορίζουμε 9 δεξιότητες, από τις οποίες οι αξιολογητές πρέπει να μας πουν 3 που είναι προς βελτίωση, κάποιες που είναι μέτριες και από 1 έως 3 που είναι κάποιος πάρα πολύ καλός. Άρα ο στόχος αυτής της αξιολόγησης είναι να βρούμε τα πιο δυνατά και τα πιο αδύνατα σημεία ενός υπαλλήλου βάσει αυτών των δεξιοτήτων. Την αξιολόγηση κάνει ο προϊστάμενος, ο οποίος έχει άλλο σύστημα αξιολόγησης. Αξιολογείται κατά 40% με αυτό το σύστημα δεξιοτήτων, μόνο που ενώ στον απλό υπάλληλο δεν υπάρχει βαθμολόγηση, υπάρχουν μόνο οι καλές και οι προς βελτίωση δεξιότητες, στον προϊστάμενο υπάρχει βαθμολογία από 1 έως 5 για κάθε δεξιότητα. Το 50% της αξιολόγησης του προϊσταμένου είναι η επίτευξη της στοχοθεσίας της οργανικής μονάδας της οποίας προΐσταται και το 10% είναι η αξιολόγηση των υφισταμένων του» εξήγησε ο κ. Βορίδης.  Αύριο τελειώνει η διαβούλευση του νομοσχεδίου και τον Ιούνιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος