Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Πάμε για διπλές εκλογές – Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος (audio)

Ερωτηθείς ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εάν υπάρχει η πιθανότητα να «αιφνιδιάσει» ο Πρωθυπουργός με προκήρυξη πρόωρων εκλογών καθώς και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει και τα δύο, επομένως αυτό να καταλήγει να είναι μια στείρα συζήτηση».

Μιλώντας στον Θάνο Σιαφάκα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά «οι εκλογές έχουν μια συνταγματική προθεσμία, είναι συγκεκριμένη, άρα οι εκλογές θα γίνουν την ημερομηνία που λέει το Σύνταγμα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει πάλι συνταγματικά κατοχυρωμένο το πρωθυπουργικό προνόμιο για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους μπορούν να επικαλεστούν και συχνά επικαλούνται οι πρωθυπουργοί, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτό είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει πει την άποψή του και το να επιμένουμε συνέχεια σε αυτό, είναι άνευ αντικειμένου».

Για τον εκλογικό νόμο, προσέθεσε ο κ. Βορίδης, επίσης το έχει αποσαφηνίσει ο Πρωθυπουργός με πάρα πολύ καθαρό τρόπο, «δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, έχουμε ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, με αυτόν τον νόμο θα πάμε στις δεύτερες εκλογές, άρα το πλαίσιο είναι σαφές και ξεκάθαρο».

Στο ερώτημα εάν η αυτοδυναμία είναι αυτοσκοπός, ο κ. Βορίδης επισήμανε «η αυτοδυναμία είναι πολιτικός στόχος και δεν έχει την μορφή οποιασδήποτε αλαζονείας ή ενός καπρίτσιου». Η ΝΔ έχει την εμπειρία και κυβερνήσεων συνεργασίας και αυτοδύναμων κυβερνήσεων, συμπλήρωσε ο υπουργός, ωστόσο, αντέτεινε ότι «είναι πολύ πιο αποτελεσματικές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις στο να υλοποιήσουν με ταχύτητα, επάρκεια και ακρίβεια, το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίζονται από τον ελληνικό λαό».

Στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς θέλουμε την αυτοδυναμία, στόχος μας είναι η αυτοδυναμία και θεωρούμε ότι η απλή αναλογική απλώς έχει υπονομεύσει αυτόν τον στόχο».

«Επομένως θα πάμε σε δεύτερες εκλογές» προσέθεσε. «Και με το πλειοψηφικό σύστημα, αν εκεί δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε προφανώς έχει δώσει εντολή ο ελληνικός λαός για κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλά με εκείνο το σύστημα, όχι με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εν πάση περιπτώσει, εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει να μη δώσει αυτοδυναμία την δεύτερη Κυριακή έχουμε την θεσμική υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας» επισήμανε ο υπουργός εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμησή του, ότι η ΝΔ θα κερδίσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος