Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Ελεύθερα οι παρελάσεις – Υποχρεωτική η μάσκα για όλους-  Εγώ δε λέω «ποτέ μη σώσουν» για τους ανεμβολίαστους (audio)

Την πεποίθηση πως ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση των παρελάσεων θα ενοχλούσε το πατριωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Για να μου πείτε ότι δεν θα γίνει μια κρατική εκδήλωση για να τιμήσουμε την επέτειο, το να μου το αποστερήσει κάποιος αυτό το δικαίωμα, απαιτείται ένας σοβαρός λόγος, όπως πέρυσι. Φέτος ποιος είναι; Ότι κάποιοι δεν εμβολιάστηκαν; Θα αποτελούσε έναν περιορισμό, τον οποίον ευλόγως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θα καταλάβαινε για ποιο λόγο επιβάλλεται», επεσήμανε ο ίδιος λέγοντας πως οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν σε κάθε περίπτωση όταν έχουμε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους, δηλαδή θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους και τους επισήμους.

Διευκρίνισε ότι οι μαθητές κατά τη διάρκεια της παρέλασης δεν φέρουν μάσκα, γιατί υπάρχει τήρηση των αποστάσεων. Πριν και μετά όμως, εφόσον συγχρωτίζονται, θα πρέπει να φορούν μάσκα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν θα έχουν υποχρέωση οι μη εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ, λέγοντας πως η ατομική ευθύνη είναι πλέον το κρίσιμο μέγεθος για την προστασία της υγείας του καθενός.

Ο κ. Βορίδης, επανέλαβε ότι σε περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως των Περιφερειών να αποφασίσουν εάν τελικά θα γίνει η παρέλαση. «Η φιλοσοφία της κυβέρνησης, είναι ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα, από τη χρονική στιγμή που μπορεί πλέον να εμβολιάζεται όποιος θέλει. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα και με δεδομένο ότι όσοι καταλήγουν ή όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστά από 90% έως 95%, είναι ξεκάθαρο ότι ο κορονοϊός είναι πια μια ασθένεια των ανεμβολίαστων. Υπάρχει πλέον ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την παρουσία και μη εμβολιασμένων στις παρελάσεις, ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως η απάντηση βρίσκεται σε δυο κατευθύνσεις, στην τήρηση των προστατευτικών μέτρων και στην ευθύνη που φέρουν για την υγεία τους όσοι επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, ούτε να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε περιορισμούς, στο σύνολο του πληθυσμού, οι οποίοι υπαγορεύονται με το επιχείρημα ενός αυξημένο ιικού φορτίου και συνεπειών της πανδημίας, που σχεδόν αποκλειστικά αφορούν τους ανεμβολίαστους», επεσήμανε.

«Εγώ δεν λέω, “ποτέ μη σώσουν”. Θα συνεχίσουμε να παρακινούμε κάθε πολίτη να πάει να εμβολιαστεί, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για τα στατιστικά δεδομένα για μια νόσο που ουσιαστικά είναι των ανεμβολίαστων. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο δουλεύει, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον πάρουμε τον άλλον, να τον καθίσουμε με το ζόρι για να του κάνουμε το εμβόλιο με το ζόρι, αν δεν θέλει. Ούτε όμως είναι και λογικό επειδή η μειοψηφία δεν θέλει, η πλειοψηφία να αποστερείται δικαιωμάτων της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την υπόθεση στο Πέραμα, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προέβη σε «ένα από τα κλασικά του ατοπήματα, ενοχοποιώντας ανθρώπους τους οποίους η κατηγορία που τους βαραίνει είναι υπό εξέταση. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να εμπλέκονται, δεν έχουν να πουν τίποτα».

«Ενδεχομένως, θα πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσο θα πρέπει να συζητήσουμε τα όρια της άμυνας, ή να μιλήσουμε περισσότερο για τους κανόνες εμπλοκής και ποια αστυνομία θέλουμε. Εκεί πρέπει να τοποθετούνται οι πολιτικοί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος