Μ. Βορίδης στην ΕΡΤ: Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα – Αστειότητα τα περί ελλείμματος ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι, βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι, νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Κουβαρά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Βορίδης είπε ότι η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα καθώς πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «θέλουμε να δούμε και να ωριμάσουμε, αν θέλετε, όλα αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή και για το τι έχουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες».

Ακόμα είπε ότι υπάρχουν αιτήματα που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και αιτήματα θεσμικά και πολιτικά όπου υπάρχει συναντίληψη αλλά μένει να εξειδικευτούν όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Όπως είπε πίεζαν για περικοπές οι Σοσιαλιστές ,οι Πράσινοι και η Αριστερά καθώς ήθελαν να περάσουμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση. Πρόσθεσε ότι εμείς στο θέμα της μετάβασης της αγροτικής οικονομίας είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι υπάρχει υποκρισία από την πλευρά της Αριστεράς.

Όπως είπε ορισμένα αιτήματα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και το ξέρουν και εκείνοι. «Θα έλεγα ότι μπαίνουν περισσότερο διεκδικητικά. Ε, τώρα 100% αποζημιώσεις με προκαταβολές κλπ. το θεωρώ ένα μαξιμαλιστικό αίτημα. Είναι μια δεύτερη κατηγορία αιτημάτων, θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, με τα οποία νομίζω η κυβέρνηση έχει συναντίληψη και κοινή στρατηγική στόχευση, αλλά μένει να εξειδικευτούν για να δούμε πώς θα γίνουν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα, το θέμα που θέτουν για τις παράνομες ελληνοποιήσεις ή το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ. Η κυβέρνηση η δική μας, αλλά και όλες οι δυνάμεις οι οποίες συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ήμασταν εκείνοι που στον τριμερή διάλογο που έγινε για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των κυβερνήσεων. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τα κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη τι λέγανε; Λέγανε ότι πρέπει να διατηρηθούν ψηλά οι βασικές ενισχύσεις και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους περικοπές από τους αγρότες. Ποιοι πίεζαν για περικοπές; Οι σοσιαλιστές πίεζαν. Πίεζαν οι Πράσινοι, οι Οικολόγοι και η Αριστερά. Γιατί; Γιατί αυτοί θέλανε να περάσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο επιθετικά
σε πολιτικές οι οποίες θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μια τεράστια υποκρισία, ξαναλέω από την πλευρά της Αριστεράς, η οποία ξαφνικά χαϊδεύει, ενώ έχει κατεξοχήν πιέσει προκειμένου να γίνουν οι περικοπές της βασικής ενίσχυσης».

Σε άλλο σημείο ανέφερε « είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία έχει φτιάξει το πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η τιμή του γάλακτος, η οποία έχει αυξηθεί πολύ, οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο γάλα φτιάχνοντας αυτό το ποινικό και διοικητικό πλαίσιο. Δεν σταματάει εκεί. Έχει πολλά πράγματα, γιατί είναι πολλά και περίπλοκα. Το μέλι είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Οι πατάτες είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Υπάρχουν λοιπόν προϊόντα όπου τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα και πιο δύσκολα και χρειάζονται αν θέλετε και μια τεχνολογική πορεία, αλλά όπου το κάναμε αυτό αποτελεσματικά και το κάναμε στο γάλα γιατί αυτό μας ενδιέφερε κυρίως για την προστασία της φέτας, εκεί είδατε ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές βελτιώσεις και αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής για το ζήτημα αυτό».

Για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε ό,τι αφορά τα περί ελλείμματος ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είπε ότι πρόκειται περί αστειότητος. «Στην Ελλάδα αν πρέπει να υπάρξει κριτική, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Διότι δεν ξέρω αν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ότι κυκλοφορούν εφημερίδες οι οποίες γράφουν για το αν είναι ομοφυλόφιλη ή όχι μία υπουργός».

«Ξέρετε γιατί μας εγκαλεί αυτό το ψήφισμα, το “ωραίο” αυτό το ψήφισμα, το “αντικειμενικό” από αυτές τις “καταπληκτικές” ομάδες; Γιατί λέει, ασκούνται αγωγές από κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά δημοσιογράφων. Και ρωτάω εγώ: ξέρετε, καμία χώρα στην οποία δεν έχουν οι πολίτες ή οποιοιδήποτε πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας, αν θεωρούν ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή τους;[…] Αυτό το ένα γράφτηκε και αποτελεί σημείο μομφής, ότι “δεν υπάρχει ελευθεροτυπία στην Ελλάδα”. Στην Ελλάδα των τόσων τηλεοπτικών σταθμών, των τόσων εφημερίδων, των τόσων σάιτς, των τόσων δημοσιογράφων που ο πρωθυπουργός καθημερινά καθυβρίζεται, συκοφαντείται και λοιδορείται χωρίς καμία απολύτως συνέπεια. Αυτή είναι η χώρα που έχει περιορισμένη ελευθεροτυπία; Πρόκειται περί κωμωδίας, κανονικής κωμωδίας. Δείχνει την εμπάθεια, δείχνει την ακρότητα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παράνομων υποκλοπών και το ψήφισμα τόνισε: «[…]και έχει υιοθετήσει την άποψη ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτό. Από πού το ξέρουν αυτό; Γιατί εγώ ξέρω ότι αυτό είναι το αντικείμενο δικαστικής ερεύνης. Αλλά αυτό το “ωραίο”, “αμερόληπτο” την έβγαλε την απόφασή του. Δεν περιμένει καμία δικαστική απόφαση, κατέληξε σε αυτό. Αλλά να πάω και στο εξής για τις νόμιμες παρακολουθήσεις γιατί δεν υπάρχει μνεία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου; Αυτή η κυβέρνηση την έκανε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, το έκανε αυστηρότερο. Πρόκειται περί εμπαθούς, υποκινούμενου, αδίκου επί της ουσίας ψηφίσματος. Εγώ όμως να σας πω και κάτι άλλο; στην τελευταία του παράγραφο βγαίνει και λέει ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θα δούμε τι θα πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να επιβάλει κυρώσεις να περικόψει τη χρηματοδότηση. Αυτό το ψήφισαν Έλληνες ευρωβουλευτές που καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτά που σας είπα να επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα. Και επιχαίρει η αντιπολίτευση γι’ αυτό. Δηλαδή εδώ η πολιτικο – κομματική, η ιδεολογική στόχευση, είναι η μεγάλη και κρίσιμη, να πλήξουν τον βασικό εκπρόσωπο της επιτυχούς κεντροδεξιάς διακυβέρνησης στην Ευρώπη, που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστω κι αν η χώρα πληγεί. Δεν τους πειράζει να πληγεί η χώρα».

Για τους ευρωβουλευτές που υιοθέτησαν το ψήφισμα είπε μεταξύ άλλων ότι «Όλοι αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Να συμφωνήσουμε σε αυτό. Επίσης, να συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατεύθυνση ευρωεκλογών. Άρα λοιπόν, το πλαίσιο πάνω στο οποίο εγκρίνεται αυτό το ψήφισμα από αυτούς και απορρίπτεται από τους υπόλοιπους, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα κόμματα της Δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό γίνεται και είναι ενταγμένο μέσα σε αυτή την προεκλογική περίοδο[…] Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτή; Και αυτό λέγεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που είναι Νέα Δημοκρατία. Γιατί έχει ιδιαιτερότητα αυτή η περίπτωση; Γιατί αποτελεί ένα παράδειγμα σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει ανάπτυξη των λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, υπάρχει κατάρρευση σε πολλά σημεία της διακυβέρνησης των σοσιαλιστών – το παράδειγμα της Γερμανίας και των Πρασίνων είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, όπως και το παράδειγμα της Ισπανίας. Υπάρχουν λοιπόν αυτά.
Και ταυτόχρονα υπάρχει ένα παράδειγμα που το αποδέχονται πια στον κόσμο δύο εξώφυλλα του Economist, αλλά και όλοι οι διεθνείς οίκοι, που είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας κεντροδεξιάς διακυβέρνησης. Αυτό είναι το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στην ερώτηση αν θα μιλήσει στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή απάντησε «όχι». « Δεν θα έχει και νόημα. Δηλαδή υπουργός σε νομοσχέδιο που δεν εμπλέκεται να πάρει τον λόγο με τη θέση που έχω εγώ. Αυτό πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα. Έχω μιλήσει θεσμικά εκεί που έπρεπε, στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βορίδη στο βίντεο που ακολουθεί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος