Μ. Βαρβιτσιώτης στο Πρώτο: Επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία-Δεν θα υποχωρήσουμε σε οτιδήποτε πει η άλλη πλευρά (audio)

«Είναι μια περίοδος που δύσκολα θα βλέπαμε να μετατρέπονται οι διαφορές μας με την Τουρκία σε στρατιωτικές διαφορές. Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου, ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, κάτι τέτοιο, μια επιθετική ενέργεια θα έδινε ένα καίριο χτύπημα στην τουρκική οικονομία, δεν είναι κάτι το οποίο περιμένουμε, όμως προετοιμαζόμαστε. Η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια απουσίας από εξοπλιστικά προγράμματα έχει αναπτύξει και εκτελεί ένα πολύ μεγάλο, φιλόδοξο και σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναβαθμίζει την δυνατότητά μας σε αέρα και θάλασσα σε σημαντικό βαθμό, ήδη αυτές τις  μέρες φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα Ραφάλ, ενώ προχωρά η κατασκευή της πρώτης Belharra. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε οτιδήποτε έχουμε στην διάθεσή μας να αποτρέψουμε την τουρκική προκλητικότητα και να παίξουμε τον ρόλο που αξίζει στην χώρα μας στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η χώρα μας ήταν, είναι και νομίζω θα είναι και στο μέλλον προσηλωμένη στην διαδικασία του διαλόγου, ανεξαρτήτως του βάρους και της έντασης των διαφορών μας πιστεύουμε ότι αυτές θα πρέπει να λυθούν στα πλαίσια του διαλόγου και όχι με πολεμικά μέσα, στο πεδίο» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, χωρίς αυτό να σημαίνει, πρόσθεσε «ότι προς χάρη του διαλόγου θα υποχωρήσουμε σε οτιδήποτε πει η άλλη πλευρά, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε την δυνατότητα να συζητάμε, να προχωρήσουμε την επίλυση προβλημάτων, να συνεργαστούμε εκεί που πρέπει να συνεργαστούμε. Για παράδειγμα, 2 τομείς στους οποίους οφείλουμε να συνεργαστούμε είναι στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και στα θέματα του τουρισμού και της διασύνδεσης του Αιγαίου με τις ανατολικές ακτές του, το διμερές εμπόριο είναι σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή έχουμε πράγματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».

Οι διαφορές με την Τουρκία οφείλουν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια του διαλόγου και στα πλαίσια αυτού που πάγια η Ελλάδα λέει, της προσφυγής αυτών των διαφορών και της επίλυσής τους στα διεθνή δικαστήρια, υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Νομίζω ότι είναι ο στόχος μας να προχωρήσουμε στην διευθέτηση των μεταξύ μας διαφορών μέσα από τα πλαίσια του διαλόγου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του αγωγού EastMed, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός αγωγός που συζητείται εδώ και περίπου 10 χρόνια, από την στιγμή που υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, πώς θα αξιοποιηθούν από τις χώρες αυτά τα κοιτάσματα. Ένας από τους τρόπους ήταν και παραμένει νομίζω ο EastMed, ένας υποθαλάσσιος αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο από τις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ και της Κύπρου στην κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα πολύ μεγάλο project, πολύ δαπανηρό, στην πρώτη εκτίμηση 6 με 8 δις ευρώ υπολογίζουμε ότι θα κοστίσει και μέχρι πρόσφατα ούτε οι τιμές του αερίου δικαιολογούσαν μια τέτοια επένδυση. Σήμερα οι τιμές τους αερίου μπορεί να την δικαιολογούν, ελπίζουμε όμως να μην παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, γιατί θα πληγούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμη περισσότερο. Άρα βασικό πρόβλημα ήταν το πρόβλημα του κόστους του, οι τεχνικές του δυσκολίες και όχι η πολιτική υποστήριξη η οποία υπάρχει από τις χώρες που παράγουν αυτό το αέριο και υπάρχει και από την Ε.Ε. η οποία θα καταναλώσει αυτό το αέριο και δεν θα είναι οι Η.Π.Α. εκείνες που θα το καταναλώσουν. Οι Η.Π.Α. είναι εξαγωγείς αερίου στην περιοχή».

Παράλληλα υπάρχει σε πλήρη ανάπτυξη, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και η διαδικασία της κατασκευής ενός άλλου αγωγού, ηλεκτρικού, που θα διασυνδέει την ευρύτερη περιοχή με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε επίπεδο γεωπολιτικό, θα βαδίσει περίπου στην ίδια διαδρομή με τον EastMed, κατοχυρώνοντας τα ελληνικά δικαιώματα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό το καλώδιο αυτό ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό από την άποψη της ενεργειακής επάρκειας. «Συζητάμε για την αξιοποίηση βασικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενέργεια παραγόμενη ή από τον ήλιο ή για ενέργεια παραγόμενη από υδρογόνο ή από άλλες πηγές στην αραβική χερσόνησο και την Αίγυπτο, η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος