Μ. Τσικρικά στο Πρώτο: Προσοχή το επόμενο 15ήμερο-Εκρηκτικό κοκτέιλ τα σωματίδια και οι υψηλές θερμοκρασίες (audio)

Η οικολογική επιβάρυνση με την αιθαλομίχλη και τα αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές στην χώρα μας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες επιφέρουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το αναπνευστικό σύστημα τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τις ευάλωτες ομάδες. Ακόμα και όταν διαλύθηκε η αιθαλομίχλη από το οπτικό πεδίο σε πολλές περιοχές, πολλοί συνέχισαν να αισθάνονται ερεθισμό σε μάτια, μύτη, λαιμό.

Ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, είτε την ενισχυμένη, την λευκή τριγωνική, που φιλτράρει τα σωματίδια για να περάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα στο αναπνευστικό μας ή διπλή χειρουργική μάσκα, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσικρικά.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται τα συγκεκριμένα μέτρα ιδιαίτερα από τα άτομα που επιστρέφουν στα σπίτια τους στις πληγείσες περιοχές. Για πολλές ημέρες μετά θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα εκεί, γι’ αυτό θα πρέπει να μένουν καλά κλεισμένα τα ανοίγματα του σπιτιού, καμινάδες, πόρτες, παράθυρα, γιατί φέρνει αυξημένη ποσότητα μικροσωματιδίων που επικάθονται παντού στο εσωτερικό και παραμένουν πολλές ημέρες, οπότε συνεχίζουμε να τα εισπνέουμε.

Η κ. Τσικρικά προτείνει, την χρήση συσκευών με φίλτρα καθαρισμού του αέρα που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητά του.

«Τα ηλικιωμένα άτομα, τα μικρά παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στην επιβλαβή αιθαλομίχλη, , λόγω του χαμηλού τους ύψους, του μη ανεπτυγμένου αναπνευστικού συστήματος αλλά και του αυξημένου αναπνευστικού ρυθμού σε σχέση με τους ενήλικες, γι’ αυτό καλό θα είναι να αποφύγουν να παίζουν έξω. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα  άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ και βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον γιατρό τους και σε καμία περίπτωση να μην διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή τους».

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραμονή τους περιβάλλον έχουν να κάνουν με τις κλιματολογικές συνθήκες, την ξηρασία στην ατμόσφαιρα, με το υπέδαφος, σημείωσε η κ. Τσικρικά, επομένως για το επόμενο 15ήμερο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά κοντά στις πληγείσες περιοχές, να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση έξω και τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Στα πλαίσια στήριξης των πυρόπληκτων θα πρέπει να υπάρξει στόχευση και σχεδιασμός για την θωράκιση της αναπνευστικής υγείας σε αυτές τις περιοχές αλλά και την πρόωρη και έγκαιρη πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων τα επόμενα χρόνια», είπε καταλήγοντας η κ. Τσικρικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος