Το μετρό της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται σήμερα και ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος αναφέρθηκε στο έργο του σταθμού της Βενιζέλου και τη μοναδικότητα του, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ3 για το μετρό.
«Για τον σταθμό Βενιζέλου, θα ήθελα να πω πράγματα τα οποία δεν είναι καθόλου γνωστά, έχουν αποσιωπηθεί παντελώς για διάφορους λόγους. Η πρώτη σημαντική αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία του θέματος των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου ξεκίνησε το 2004. Τότε, με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε το σχέδιο που είχε υποβάλει η Αττικό Μετρό και με τους 13 σταθμούς, ανάμεσα σε αυτούς και ο σταθμός Βενιζέλου. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω μια βασική μου αρχή ότι τα αρχαία λείψανα, τα αρχαία, τα αρχαία ερείπια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ιερά προσκυνήματα ή ως κόκκαλα αγίων. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εστίες αυτογνωσίας και πολιτισμού», τόνισε ξεκινώντας ο καθηγητής, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2025 και συνέχισε μιλώντας για την αρχαία λεωφόρο Decumanus Maximus.
«Η κεντρική ρωμαϊκή λεωφόρος Decumanus Maximus – μετέπειτα Μέση οδός και σημερινή Εγνατία οδός- ξέρουμε ότι ήταν ένας δρόμος που είχε εκατέρωθεν καταστήματα. Δεν υπήρχε και μεγάλη διαφορά από τη σημερινή Βενιζέλου. Ήδη άκουσα εχθές ότι βρέθηκαν και ίχνη στις ανασκαφές των αρχαιολόγων, που δείχνουν ότι εκεί υπήρχαν χρυσοχόοι. Δε ξέρω πώς είναι τώρα ο δρόμος. Στα δικά μου παιδικά χρόνια υπήρχαν πολλοί χρυσοχόοι εκεί. Δεν ξέρω τώρα εάν υπάρχουν. Τηρουμένων των αναλογιών, η ζωή ήταν η ίδια. Ο ίδιος δρόμος που χάραξε ο Κάσσανδρος, ο ιδρυτής της πόλης, ο ίδιος υπάρχει και σήμερα. Ένας κεντρικός δρόμος, δεξιά και αριστερά μαγαζιά και μια πλατεία», σημείωσε.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε γιατί αυτοί που διαμαρτύρονται όλο αυτό το διάστημα για τα αρχαία ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου δε μιλούν για τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, που είναι πολύ πιο σημαντικά, όπως επισήμανε.
«Είναι αυτές οι διαστρεβλώσεις, που έχουν περάσει με διάφορους τρόπους και απορώ. Ακόμα και σήμερα βλέπω διαμαρτυρίες για το σταθμό Βενιζέλου. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα, που το έργο δείχνει πέρα για πέρα αν ήταν επιτυχημένη αυτή η λύση που δόθηκε ή όχι. Υπάρχουν επίσης άτομα που μιλούν για την αυθεντικότητα των αρχαίων στη Βενιζέλου. Απορώ γι’ αυτούς και την υποκρισία αυτή. Γιατί δε μιλάνε για τα αρχαία της Αγίας Σοφίας που είναι απείρως πιο σημαντικά; Εκεί βρέθηκαν πλατείες, δρόμοι, πλούσιος γλυπτικός διάκοσμος και ψηφιδωτά. Και έχει σωθεί ένα μεγάλο μέρος και επανήλθαν. Εκεί χρησιμοποιήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό η λύση που δόθηκε στη Βενιζέλου, δηλαδή αποσπάστηκαν και επανήλθαν στη θέση τους. Στον σταθμό αυτό βλέπουμε διάφορες φάσεις της πόλης, με αρχαιότητες διαφόρων εποχών, που πιστεύω ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση, με πινακίδες θα μπορεί να καταλάβει ο επισκέπτης», σημείωσε.
«Ο Κάσσανδρος είχε μεγάλο πολιτικό νου. Έχτισε μια πόλη και από τότε που την έχτισε στο τέλος του 4ου αιώνα μέχρι σήμερα, είναι μια πόλη κλειδί στην περιοχή και δείχνει ακριβώς ότι ο ιδρυτής είχε πολιτικό νου, εκτός από πολλά άλλα που διέθετε», δήλωσε ο αρχαιολόγος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον ιδρυτή της πόλης.
«Η Θεσσαλονίκη ουδέποτε έχασε τη σημασία της από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Και το μετρό θα καλυτερεύσει τη ζωή των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Μην ξεχνάμε ότι το μετρό είναι ένα έργο κοινωφελές, που άπτεται και του δημοσίου συμφέροντος. Και σε τέτοιες περιπτώσεις τα αρχαία είναι καταδικασμένα να συνυπάρχουν με τα έργα αυτά. Στην πόλη αυτή πέρασα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Έχω επισκεφθεί πρόσφατα τις αρχαιότητες και είδα πόσο πετυχημένο ήταν το εγχείρημα και έχω θαυμάσει τον τρόπο που τοποθετήθηκαν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου. Όσοι πήραν μέρος σε αυτό το έργο είναι άξιοι συγχαρητηρίων μας», κατέληξε ο κ.Τιβέριος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος