Μ. Θεμιστοκλέους στο Πρώτο: Απλή η διαδικασία επιλογής του «Προσωπικού Γιατρού»- Δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής (audio)

«Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα νομοσχέδια έγκειται στο ότι σχεδιάστηκε έχοντας ως βάση τα κίνητρα για τον πολίτη. Κεντρικός πυρήνας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως έγινε και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν ανατρέπουμε ό,τι έγινε στο παρελθόν. Υπάρχει και η συνέχεια της ελληνικής πολιτείας υπάρχει και αυτό που φτιάχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το οποίο διορθώνουμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί δεν απέδωσε» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Ο «Προσωπικός Γιατρός» του πολίτη, θα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία γιατροί οικογενειακής ιατρικής και παθολόγοι. Ωστόσο λόγω του ότι η χώρα μας δεν έχει πάρα πολλούς γιατρούς με αυτή την ειδικότητα, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, «θα μπορούν να καλύψουν και κάποιες άλλες ειδικότητες, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν θα δούμε αν και ποιες θα καθοριστούν και πώς θα γίνει αυτό γιατί θα χρειάζεται μια επανεκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας».

Ειδικά οι στόχοι του πρώτου χρόνου είναι οι εξής, όπως τους ανέπτυξε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Να εφαρμόσουμε προγράμματα πρόληψης. Υστερούμε σαν χώρα στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, ενώ έχουμε τη δυνατότητα πάρα πολλοί πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι, δεν φτάνουν να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις. Και δεν αρκεί ένα sms, τον σημαντικότερο ρόλο θα τον παίξει ο επαγγελματίας υγείας που θα ενημερώσει και θα πείσει τον πολίτη να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις. Δεύτερο, είναι η αγωγή υγείας. Τα σύγχρονα νοσήματα και οι χρόνιες παθήσεις είναι συνδεδεμένες με τον τρόπο που ζούμε, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, οπότε θα έχουμε κάποιον, ο οποίος θα είναι σύμβουλος υγείας. Θα συνταγογραφεί τα φάρμακα, θα έχει μια γενικότερη εικόνα, την ολιστική φροντίδα του ασθενούς και θα μπορεί να κατευθύνει πού θα πάει ο ασθενής για την διάγνωση, την θεραπεία και την αποθεραπεία» ανέφερε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών είναι στον ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ο ίδιος, ενώ η διαδικασία της επιλογής θα είναι εξαιρετικά απλή, σύμφωνα, λόγω της ψηφιοποίησης. Όπως εξήγησε, εφόσον είναι εγγεγραμμένος κάποιος στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορεί να μπαίνει και να επιλέξει από την λίστα κάποιον από τους διαθέσιμους γιατρούς, όσο αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες του ΕΣΥ αυτοδίκαια θα εντάσσονται στο σύστημα έτσι ώστε να μπορούν να επιλεγούν από τους πολίτες.

Όσο αφορά στα παιδιά, θα υπάρξουν διευκρινίσεις αργότερα. Όσα αναφέρονται επί του παρόντος αφορούν τον ενήλικο πληθυσμό.

Σε σχέση με τους χρόνια πάσχοντες που παρακολουθούνται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, δεν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους. «Κάποιος ο οποίος είναι ο ογκολογικός γιατρός κάποιου καρκινοπαθούς, θα συνεχίσει ως έχει, με μια παραπομπή από τον γενικό γιατρό σε χρόνια νοσήματα. Ο ογκολόγος δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του προσωπικού γιατρού».

Ο ασθενής δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση καθώς η παρακολούθηση από τον προσωπικό γιατρό είναι δωρεάν. «Για την περίπτωση που χρειάζεται κατ’ οίκον επίσκεψη και θα πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, θα μπορεί ο γιατρός να επισκεφθεί τον ασθενή και η επίσκεψη αυτή θα καλύπτεται» προσέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Θα χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν ποιες περιπτώσεις, πότε μπορεί να καλέσει ο πολίτης και πότε καλύπτεται αυτή η αμοιβή. Δεν μπορεί κάποιος να είναι στο σπίτι, να καλεί τον γιατρό και να καλύπτονται όλα τα έξοδα. Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουμε πάει στα σπίτια 140.000  πολιτών και υπάρχει ένα μητρώο ατόμων οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια για κατ’ οίκον επίσκεψη» διευκρίνισε.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα υπάρχει επιπρόσθετη αμοιβή για τον «Προσωπικό Γιατρό», αν καταφέρουν να πιάσουν έναν στόχο ασθενών. «Αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες ημέρες ώστε να συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικότητα και θα είναι η πρώτη φορά για το ΕΣΥ αλλά και στον δημόσιο τομέα γιατί δεν έχει γίνει σε εκτεταμένο βαθμό αλλού» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένας τρόπος, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και να αξιοποιηθούν οι υποδομές των  νοσοκομείων που δεν χρησιμοποιούνται σε απογευματινή βάση, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στα απογευματινά ιατρεία έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος