Μ. Συρεγγέλα στο Πρώτο: Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για το δημογραφικό (audio)

«Επειδή είναι πανευρωπαϊκό το δημογραφικό πρόβλημα και μάλιστα είχαμε συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο Ντουμπράβκα Σουίτσα και τον Πρωθυπουργό, είμαστε στην λογική να καταρτίσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να αφορά την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια και θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα», προανήγγειλε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η Υφυπουργός αρμόδια για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Μεταξύ μιας δέσμης μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί και άλλων που βρίσκονται υπό υλοποίηση, για την στήριξη των νέων γονιών σε πρακτικό επίπεδο, η κ. Συρεγγέλα εστίασε στο πρόγραμμα για την διαμόρφωση μονάδων φροντίδας και φύλαξης βρεφών μέσα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να φιλοξενούνται τα βρέφη των εργαζόμενων μητέρων όσο αυτές απασχολούνται στο χώρο εργασίας, χωρίς να απομακρύνονται από αυτά. «Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που αφορά την διαμόρφωση του χώρου και την υλικοτεχνική αγορά, κρεβατιών για βρέφη, έναν χώρο για να αλλάζουν».

Η κ. Συρεγγέλα, επεσήμανε πόσο δύσκολη είναι για τους γονείς η ώρα που πρέπει να επιστρέψουν στην δουλειά τους, μετά την γονική άδεια που δικαιούνται έχοντας αποκτήσει μωρό, ειδικά σε αυτή την τρυφερή ηλικία, το μεγάλο τους άγχος είναι σε ποιον θα εμπιστευτούν την φύλαξη του παιδιού τους.

«Το κόστος για το προσωπικό που θα προσληφθεί για τα πρώτα 3 χρόνια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την πολιτεία, προκειμένου να δοθεί μια ώθηση να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στο άνοιγμα χώρων φύλαξης βρεφών», είπε η κ. Συρεγγέλα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν δείξει αρκετό ενδιαφέρον και άλλες που έχουν ήδη μπει στην λογική να κάνουν τέτοιου είδους χώρους γιατί το έχουν δει να γίνεται πολύ στο εξωτερικό, σημείωσε.

Όσο αφορά στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής της πλατφόρμας, όπου θα εγγραφούν οι επιμελητές-τριες και αμέσως μετά οι γονείς. «Ξεκινάμε την πιλοτική εφαρμογή και ταυτόχρονα θα γίνεται η εκπαίδευση των επιμελητών σε θέματα πρώτων βοηθειών. Με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εκπαιδεύσεις στο ευρύ κοινό γιατί σε πρώτη φάση θα μπορούν να μπουν μόνο οι απόφοιτοι σχολών βρεφονηπιοκόμων».

Η κ. Συρεγγέλα, σημείωσε τέλος, πως υπάρχει έκθεση διακομματικής επιτροπής της Βουλής με συγκεκριμένες προτάσεις, στην οποία έχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων. «Αν θέλουμε δημογραφική πολιτική, θα πρέπει να είναι ενιαία και σε βάθος χρόνου και από την στιγμή που έχουμε συμφωνήσει σε κάποια πράγματα όλοι, πάνω σε αυτά θα βασιζόμαστε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος