Μ. Σταυριανουδάκης στο Πρώτο: Όσοι δεν επιδώσουν το χαρτί εμβολιασμού ή νόσησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι ανεμβολίαστοι (audio)

Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπου αναφέρεται πως «η εφαρμογή αυτού του νόμου είναι αιτία πολέμου» και καλεί, μεταξύ άλλων, τους νοσηλευτές να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης, τοποθετήθηκε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Όπως είπε, σε περίπτωση που συμβεί αυτό και «δεν είναι από αμέλεια, ή κάποια χρονοκαθυστέρηση, το να μην επιδώσεις το χαρτί, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με τους ανεμβολίαστους».

Όσο αφορά στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο κ. Σταυριανουδάκης, τόνισε πως «ο Υπ. Υγείας μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνει στον κατάλληλο χρόνο σε ποιες ομάδες είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Η κυβέρνηση φυσικά δεν θα ήθελε να προβεί σε κάτι τέτοιο, είναι μέτρα που παίρνει εξ ανάγκης η Ελλάδα.  Το θέμα είναι ότι στην δική μας ευθύνη, εναπόκειται να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να ελέγξουμε την πανδημία, η οποία ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, έχει υψηλή μεταδοτικότητα».

Υπενθύμισε επίσης σε σχέση με την χρονική διάρκεια της αναστολής εργασίας πως η ισχύς της φτάνει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό από τα αρμόδια υπουργεία, μέχρι σήμερα. Σε σχέση με τους ανθρώπους που συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για τον μη εμβολιασμό τους, υπάρχει ξεκάθαρη η τοποθέτηση του υπουργείου πως «εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλα προληπτικά μέτρα, όπως το μοριακό τεστ».

Σε σχέση με το πώς αντικαθίσταται ένας υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε ο κ. κ. Σταυριανουδάκης, δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση, να προσλάβει υπάλληλο μέχρι τις 31-12 του 2021, με την έννοια ότι δεν θα θεωρηθεί παράνομη η βραχυχρόνια αντικατάσταση του εργαζόμενου που θα έχει μπει σε αναστολή εργασίας. «Δεν είναι κάτι επιθυμητό ούτε εύκολο, αλλά είναι σίγουρα αναγκαίο».

Σχετικά με το τι γίνεται όταν επιστρέφει ο εργαζόμενος, εάν αποφασίσει να εμβολιαστεί, «είναι ένα δύσκολο σημείο που θα το προβλέπει η σύμβαση. Θεωρώ ότι θα πρέπει βγει διευκρίνιση από το Υπουργείο Εργασίας, για να γνωρίζει κανείς ακριβώς το τοπίο των εργασιακών σχέσεων για αυτές τις περιπτώσεις».

«Στο δημόσιο, το χρονικό πλαίσιο για την αναστολή εργασίας, είναι συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2021. Αν δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μέχρι τότε μια ασπίδα προστασίας, η κοινωνία θα έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχει σήμερα».

«Μπορεί να είναι νωρίς αλλά διαπιστώνω ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πριν, που σημαίνει ότι κι αυτοί που είναι σταθερά αρνητές έχουν αρχίσει να προβληματίζονται, αν για την άρνηση αυτή αξίζει να μπει σε αναταραχή η εργασιακή τους σχέση», είπε τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με το αν φαίνεται να καταγράφεται μια αυξητική τάση στους εμβολιασμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος