Μ. Σπυράκη στο Πρώτο: Πιθανή η επιβολή πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου (audio)

«Το σημαντικότερο που ανακοίνωσε εχθές η Κομισιόν ήταν ότι παίρνει σάρκα και οστά η πλατφόρμα για τις κοινές παραγγελίες, που σημαίνει πρακτικά ότι η Ευρώπη αθροίζει μια δύναμη οικονομική όταν βγαίνει στην αγορά φυσικού αερίου, άρα ακολουθεί μια λογική τύπου covid» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής, ανέφερε ότι η Κομισιόν αυξάνει το υποχρεωτικό όριο της αποθήκευσης αερίου στο 80% την 1η Νοεμβρίου του 2022 και στο 90% την 1η Νοεμβρίου του 2023, που σημαίνει ότι υποχρεωνόμαστε να έχουμε και τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την μείωση των τιμών σε συνθήκες κανονικής ζωής και εργάζεται για το χειρότερο σενάριο, που είναι αυτό της διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα.

«Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι παραδέχτηκε η Επιτροπή και πλέον είναι τα λεφτά στο τραπέζι, με την έννοια ότι χρειάζονται περίπου 300 δισ. πρόσθετες επενδύσεις στις υποδομές που δεν θα είναι μόνο φυσικού αερίου αλλά προσανατολισμένες στο μέλλον, έτοιμες να υποδεχτούν υδρογόνο. Και βεβαίως τα μέτρα που κινεί η ΕΕ, με πολύ σημαντικά τα προγράμματα για φωτοβολταϊκά στις στέγες θα δώσουν μια εξοικονόμηση που θα φτάσει τα 100 δισ. Ειδικά αυτό είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, μια χώρα που έχει σχεδόν όλο τον χρόνο ηλιοφάνεια. Το να αναπτύξουμε μια κουλτούρα παραγωγού και καταναλωτή στην Ελλάδα μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα είναι θείο δώρο για την χώρα μας» προσέθεσε.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, θα υπάρξει μια δεύτερη πρόταση της Κομισιόν προς τους ηγέτες πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα αφορά συνολικά το μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρισμού. «Αλλά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, υπάρχει ο προβληματισμός για το κακό σενάριο και τότε υπάρχει η πιθανότητα να επιβληθεί πλαφόν στην χονδρική. Είναι μια διαδικασία που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, ωστόσο παραμένει στο τραπέζι και είναι ένα από τα βασικά σημεία της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού» επισήμανε η κ. Σπυράκη.

Απολύτως επιτυχημένη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ-

Η ομιλία στο Κογκρέσο ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσινγκτον και τον Λευκό Οίκο επιστρέφει με την αποτύπωση της εικόνας που έχει ο ισχυρότερος δυτικός σύμμαχος για την πατρίδα μας. Η Ελλάδα δεν είναι ο μικρός, αδικημένος κατά περίπτωση, εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι ο στρατηγικός εταίρος ο οποίος εμφανίζεται με την αξιοπιστία που διαθέτει τα τελευταία χρόνια, με τις επιλογές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και με την αποφασιστικότητα να υπερασπίσει τις δυτικές αξίες και να παραμείνει στο κέντρο του δυτικού κόσμου. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε πολύ περισσότερο στο αξιακό κομμάτι που ενώνει τους δυτικούς συμμάχους, που ενώνει την Ευρώπη με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα έθεσε όλα τα ζητήματα του αναθεωρητισμού που εμφανίζει η Τουρκία στην περιοχή και θύμισε με τον πιο εμβληματικό τρόπο την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, μας δίνει την δυνατότητα να μιλήσουμε για μια απολύτως επιτυχημένη επίσκεψη. Η δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει με αυτό τον τρόπο στο Κογκρέσο ξεπέρασε κάθε προσδοκία» τόνισε η κ. Σπυράκη, αναφερόμενη στο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Ταυτόχρονα έχουμε την μοναδική ευκαιρία ως αξιόπιστος σύμμαχος να ανακοινώνουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα των F35», σημείωσε ακόμη, κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική κίνηση.

Σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Σπυράκη τόνισε «κατανοώ απολύτως την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση». «Μια πιο γενναία προσέγγιση θα έβλεπε την Ελλάδα να αποκτά αυτή την στιγμή και με την βούλα έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως αξιόπιστος σύμμαχος ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια της Δύσης να οριοθετηθεί απέναντι σε όλο τον αναθεωρητισμό και κυρίως στης Ρωσίας και ως χώρα που είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F35, ένα όπλο από το οποίο αποβλήθηκε, αυτό είναι το ρήμα, αποβλήθηκε η Τουρκία εξαιτίας της επιλογής της να αγοράσει S400 και αυτές είναι οι κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική διοίκηση στο Κογκρέσο στην Τουρκία. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος