Μ. Σπυράκη στο Πρώτο: Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για μακρά ενεργειακή κρίση – Προς “Κριμαινοποίηση” Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (audio)

«Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για μια μακρά χρονικά ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και της διεθνούς έντασης. Για το λόγο αυτό έχει ήδη προχωρήσει- με πολύ μεγάλη καθυστέρηση- στην αναζήτηση εναλλακτικών παρόχων για φυσικό αέριο», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Εκτίμησε ότι οι δυο Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ θα οδηγηθούν σε Κριμαιοποίηση, δηλαδή όπως έγινε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

«Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφές. Η ΕΕ θεωρεί ότι η κίνηση Πούτιν είναι υπονόμευση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι η κίνηση αυτή συνεπάγεται οπωσδήποτε αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ, με μια σειρά από κυρώσεις. Είμαστε σε ένα πάρα πολύ λεπτό σημείο. Αυτό το βήμα προκαλεί ήδη τη συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι κυρώσεις που πρέπει να τεθούν σε βάρος της Ρωσίας», υπογράμμισε η κυρία Σπυράκη.

«Το προηγούμενο της παράνομη προσάρτησης της Κριμαίας είχε δώσει ένα δείγμα γραφής για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ρωσία και η ΕΕ άφησε να περάσουν τόσα χρόνια χωρίς να αλλάξει το ενεργειακό της μίγμα. Καθυστέρησε πάρα πολλά να αναζητήσει εναλλακτικούς πάροχους καθώς και στην απλούστευση του πλαισίου για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», επισήμανε.

«Η αναζήτηση εναλλακτικών παρόχων για το φυσικό αέριο θα είναι μια σχετική ανακούφιση του συστήματος, όμως σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με τη Ρωσία μπαίνουν σε μια άλλη πορεία και αυτό θα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση. Δεν θα διαρκέσει για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο η κρίση. Θα είναι διαρκείας. Οι λύσεις πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Για τη στάση της Γερμανίας, είπε ότι το Βερολίνο έχει δει ότι η όποια διπλωματική κίνηση προς τη Ρωσία δεν πέτυχε, «επειδή η Μόσχα θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της, θέλει να διακόψει κάθε σενάριο που θεωρεί την Ουκρανία και τη Γεωργία υποψήφιες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται τη διεθνή Τάξη όπως την αντιλαμβάνεται η Δύση. Το γεγονός ότι υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, επισημαίνεται σε όλες τις ανακοινώσεις. Ο Πούτιν δεν βαδίζει με τους ίδιους όρους του παιχνιδιού. Εμφανίζεται ως αναθεωρητής, λέγοντας ότι ήρθε να διορθώσει το ιστορικό λάθος του Λένιν. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τι σημαίνει η Ρωσία να είναι μια αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή της σε σχέση με τις συμφωνίες και τον τρόπο που πορεύτηκε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η κυρία Σπυράκη.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος