Μ. Πετράκης στο Πρώτο: Η φύση θα είναι ανελέητη αν δεν δείξουμε σοβαρότητα (audio)

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να ξανασυντονιστεί στους ρυθμούς της η φύση, οι επιπτώσεις θα είναι τρομερές, γιατί δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος να αντιδράσει το περιβάλλον, αν αναλογιστούμε ότι η διαφορική θερμοκρασία στην Σιβηρία ξεπερνά τους 100 βαθμούς», τονίζει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,5 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ο ομότιμος ερευνητής – πρώην διευθυντής ινστιτούτου περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μιχάλης Πετράκης, με αφορμή τις ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στον πλανήτη.

Και εξηγεί, «κυρίως όταν μιλάμε για καύσωνες, μιλάμε για την ελαχίστη θερμοκρασία που είναι η θερμοκρασία της νύχτας που ακολουθεί την ημέρα με την μέγιστη θερμοκρασία. Όταν η θερμοκρασία το βράδυ είναι υψηλότερη των 25 βαθμών δεν πρόκειται να αναπνεύσει το οικοσύστημα. Η αστική επέλαση έχει αφαιρέσει τα πάντα από τις γύρω περιοχές της, δεν υπάρχει κάλυψη με πράσινο».

Οι υπολογισμοί με τα κλιματικά μοντέλα, λένε ότι σε περίπτωση που αυτή η μεταβολή ακολουθήσει ένα τέτοιο ρυθμό ώστε να υπάρχει μετά από 50 χρόνια, τότε να περιμένουμε διαφορές από σήμερα μέχρι τότε, της τάξης των 0,2 έως 5 βαθμούς κελσίου. «Αυτές είναι τεράστιες θερμοκρασιακές διαφορές για την περιοχή μας και όλο τον πλανήτη», υπογραμμίζει ο κ. Πετράκης.

«Φανταστείτε ότι το οικοσύστημα είναι ένα ελβετικό ρολόι και αυτός ο μηχανισμός έχει 200 ελατήρια. Αν ένα ελατηριάκι πάει στραβά, οι μεταβολές θα είναι σοβαρές και η φύση θα είναι ανελέητη», λέει καταλήγοντας ο ερευνητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος