Μ. Παπαδημητρίου στο Πρώτο: Αν χρειαστεί να στηρίξουμε τις εταιρείες ενέργειας για να κρατηθούν θα το κάνουμε (audio)

«Νομίζω ότι θα πάμε στην ελληνική λύση με ένα γερμανικό touch, που είναι το αν θα αφορά η κοινή διαπραγμάτευση της Ευρώπης όλες τις ποσότητες αερίου ή μόνο το ρωσικό» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχετικά με την εξεύρεση ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής σε σχέση με την διαχείριση του ενεργειακού κόστους.

Σχολιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η Βρετανία έχει ένα πολύ υψηλό κόστος και ότι «ουσιαστικά πήγε από την απόλυτη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που την ξεκίνησαν πρώτοι πριν από 15 χρόνια, στον απόλυτο έλεγχο». Όσο αφορά στην απόφαση της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας για στήριξη των βρετανικών εταιρειών ενέργειας, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το σκεπτικό λογικά ήταν πως «έτσι και αλλιώς οι εταιρείες δεν αντέχουν, η μία μετά την άλλη πάνε για εξαγορά, μπαίνει το κράτος να τις κρατήσει για να λειτουργούν. Παύουν να είναι κανονικές εταιρείες. Γιατί το κόστος θα το πάρει το κράτος έτσι κι αλλιώς. Αυτό έκανε και ο Μακρόν με την γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού που έπεσε έξω».

«Εμείς αν χρειαστεί θα το κάνουμε. Αλλά ευτυχώς αυτή την στιγμή η ΔΕΗ, που έχει την δεσπόζουσα θέση, έχει το 60% της αγοράς ενέργειας. Αν χρειαστεί και δεν μπορούν να κρατηθούν οι εταιρείες δεν υπάρχει άλλος να τις βοηθήσει, αλλά αν μπει το κράτος ουσιαστικά θα παίρνει το κράτος την ζημιά, δεν αλλάζει κάτι» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

«Η ενέργεια δεν είναι κάτι που μπορείς να πεις, πάρε ένα άλλο προϊόν που μοιάζει με αυτό. Η ενέργεια είναι ένα μοναδικό προϊόν και έχει μια μοναδική τιμή. Για αυτό και ο τρόπος τιμολόγησης είναι αυτός που είναι. Δεν διαφέρει το ηλεκτρικό που παράγει η μία εταιρεία από το ηλεκτρικό που παράγει η άλλη εταιρεία, ένα πράγμα είναι, όμοιο απολύτως, γι’ αυτό και πληρώνεται σε μία τιμή. Εμείς θα τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε πολύ καλύτερα γιατί οι βασικές εταιρείες έχουν ακόμη ρευστότητα και αυτό είναι το μεγάλο θέμα» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδημητρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος