Μ. Μπόση στο Πρώτο : Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 ιστοσελίδες του ISIS στο darknet (audio)

Το φαινόμενο των μεμονωμένων εξτρεμιστών που πραγματοποιούν κάθε άλλο παρά μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα, ανιχνεύει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, η εκπομπή “Γεώπολις” με τη Μαρία Κονταξή και τον Δημήτρη Φαναριώτη με τη συμβολή της Καθηγήτριας Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαίρης Μπόση.

Όπως είπε, ο όρος “μοναχικός λύκος” δεν έχει επιστημονικά αποδεκτός γιατί εμπεριέχει δύο σημαντικά λάθη : το ότι η μοναχικότητα παραπέμπει σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και ότι με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύει τα κράτη από την ευθύνη προστασίας των πολιτών τους.
Αντίθετα, όλη αυτή η “μοναχικότητα” τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα γι αυτό δεν βλέπουμε οργανωμένα τρομακρατικά χτυπήματα, όπως στο παρελθόν, αλλά κυρίως επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών και ακροδεξιών. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της πανδημίας που έδωσε χρόνο σε αυτά τα άτομα να ριζοσπαστικοποιηθούν, να οργανωθούν, να συνυπάρξουν, να ανταλλάξουν απόψεις. Σε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το διαδίκτυο όπου έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την κ Μπόση, τουλάχιστον 4.000 ιστοσελίδες του ISIS στο λεγόμενο darknet, εκεί δηλαδή που είναι πολύ δύσκολη η προσβασιμότητα των Αρχών.
Αυτό που τους εμπνέει είναι ένα γενικότερο αίσθημα έντονης ανασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα με συρράξεις, εντάσεις, πολέμους.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό τους ότι έχουν μεγάλη προσβασιμότητα σε όπλα και εκρηκτικά, καθώς και την ικανότητα να δημοσιοποιήσουν την πράξη άμεσα, την στιγμή που συμβαίνει. Υπήρξαν επιθέσεις που είχαν μαζί τους κάμερες ώστε μετέδιδαν την είδηση την ώρα που συνέβαινε. Αυτή η ιδεολογία τους, το πού ανήκουν, ενισχύεται μέσω του διαδικτύου.
Σε ό,τι αφορά τους τρόπους και χώρους οργάνωσης, δεξαμενές προέλευσης για όλες τις τάσεις και κατηγορίες ισλαμιστών εξτρεμιστών είναι οι μαζικοί χώροι συνύπαρξης όπως τα τζαμιά, οι φυλακές, αλλά και οι επιστροφές, όσων συμμετείχαν σε εμπόλεμες ζώνες και επιστρέφουν στις πατρίδες τους και οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος