Μ. Λοτζ, Βρετανός πρέσβης στο ΕΡΤNews: Εύχομαι να υπάρξει πρόοδος για τα γλυπτά του Παρθενώνα – Ως φιλέλληνας καταλαβαίνω

Σύνοψη
  • «Οι διμερείς μας σχέσεις και στον πολιτισμό είναι πολύ περισσότερα από μόνο τα Γλυπτά. Καταλαβαίνω ως φιλέλληνας πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Εύχομαι να υπάρξει πρόοδος»

Τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διεθνή ασφάλεια, υπογράμμισε ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ (Matthew Lodge), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤΝews και τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο διαχρονικό αίτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα εκφράζοντας την ευχή, ως φιλέλληνας, να υπάρξει πρόοδος στο χρόνιο αυτό ζήτημα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Είμαι στην Ελλάδα για τη δεύτερή μου θητεία. Πρώτη φορά ήρθα πριν από 25 χρόνια και αυτό το θέμα (σ.σ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα) ήταν πρώτο στη λίστα και τότε δεν υπήρχε αυτό το καταπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης που υπάρχει τώρα» δήλωσε ο κ. Λοτζ. Παράλληλα, σημείωσε πως μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και τη συνομιλία του με τον κ. Στάρμερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το βρετανικό μουσείο δεν θα θέσει εμπόδια η βρετανική κυβέρνηση».

Προσθεσε, μάλιστα, ό,τι «είναι καλό που υπάρχει διάλογος» γιατί, όπως είπε, «οι διμερείς μας σχέσεις -και στον πολιτισμό- είναι πολύ περισσότερα από μόνο τα Γλυπτά. Καταλαβαίνω ως φιλέλληνας πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Εύχομαι να υπάρξει πρόοδος».

«Κοινές αξίες με την Ελλάδα»

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας βασίζεται σε μια ισχυρή φιλία και κοινές αξίες», δήλωσε ο Βρετανός Πρέσβης σε άπταιστα ελληνικά «Η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή μας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο κ. Λοτζ. Μιλώντας για την καριέρα του ως διπλωμάτης, ανέφερε ότι η πρώτη θητεία του ήταν στην χώρα μας, όταν και γνώρισε την Ελληνίδα σύζυγό του.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ ανέφερε: «Η προσέγγισή μας ως ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ότι όλοι οι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουμε ενδιαφέρον για να παραμείνει η Τουρκία μέσα στη συμμαχία για να έχουμε την ασφάλεια που χρειάζεται».

Σχολιάζοντας το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο έμπειρος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στην περιοχή και «ένας σύμμαχος να μην ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή». Ωστόσο, όπως είπε, «ζούμε σε μια εποχή με πολλή αστάθεια. Χωρίς να είμαι ιδεαλιστής, πιστεύω ότι η συνεργασία είναι υποχρεωτική», κάνοντας ειδική αναφορά και στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

Ο Βρετανός Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Βρετανία παραμένει ένας από τους βασικότερους επενδυτές στην Ελλάδα. Θέλουμε να δούμε αυτή τη σχέση να ενισχύεται περαιτέρω – ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η τεχνολογία».

Αναφερόμενος με θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό σχολίασε: «Έχω ζήσει στην Ελλάδα αρκετά χρόνια και γνωρίζω πόσο φιλόξενοι, δημιουργικοί και ανθεκτικοί είναι οι Έλληνες. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας είναι φωτεινό».

«Η Χαμάς και ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι το ίδιο»

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στη Λωρίδα της Γάζας επισημαίνοντας ότι «η Χαμάς και ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι το ίδιο» σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται να μην υπάρχει μία λύση χωρίς να υπάρχουν δύο κράτη με τους Παλαιστίνιους, δίπλα στους Ισραηλινούς, με ίδια δικαιώματα». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, ζητάμε απο τη Χαμάς την απευλευθέρωση των ομήρων και από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέπουν μια ελεύθερη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς για το εάν μετάνιωσαν οι Βρετανοί με το Brexit απάντησε ότι «υπάρχει πράγματι ζωντανή συζήτηση στη Μεγάλη Βρετανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο» σχετικά προσθέτοντας ωστόσο ότι «προσπαθούμε να βλέπουμε μπροστά». Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι η καινούργια κυβέρνηση του Κιρ Σταρμερ θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και βλέπουμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε όλοι τόσα πολλά δύσκολα θέματα, ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να έχουμε συνεργασία», κατέληξε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος