Μ. Κατρίνης στο Πρώτο: Ωραία η επικοινωνία περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά οι αυξήσεις ενσωματώθηκαν στην τιμή (audio)

«Ωραία η επικοινωνία περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά να που με τις ανακοινώσεις των τιμών της ενέργειας, βλέπουμε διακυμάνσεις στο πάγιο, διακυμάνσεις στην τιμή, αυξήσεις που ενσωματώθηκαν στην τιμή κατανάλωσης», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Έκανε λόγο για μια ασφυκτική κατάσταση γύρω από τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν μήνα με τον μήνα υπέρογκους λογαριασμούς, και για μια κυβέρνηση η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά νούμερα, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ισχνό.

«Σίγουρα θα περίμενε κανείς μια πιο αποτελεσματική και γρήγορη αντίδραση από την Ευρώπη σε σχέση με τη στήριξη των κρατών -μελών και κυρίως των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και των εκβιασμών στην παροχή φυσικού αερίου από τον κ. Πούτιν. Έχει περάσει πολύς καιρός και δυστυχώς η κατάσταση φαίνεται ότι παραμένει στάσιμη», δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία πρόταση η οποία φαίνεται ότι αναθεωρήθηκε περί 15% μείωση στην παροχή φυσικού αερίου – «κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό και από την Ελλάδα και από άλλες χώρες» – λέγοντας ότι «είναι ενδεικτικό του τρόπου που οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν την κρίση». «Είναι η ίδια λογική που συναντήσαμε και όταν υπήρχε μια συζήτηση για τη διαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν», πρόσθεσε.

«Βεβαίως η ευρωπαϊκή μη αντίδραση, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την καθυστέρηση ή και τα λάθη στους χειρισμούς που έχουν γίνει όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, η οποία έχει και εσωτερικές αιτιολογίες» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης, φέρνοντας ως παράδειγμα την κυβερνητική ανακοίνωση για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων, η τιμή κυμαίνεται κοντά στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, με την επιδότηση. Μπορεί να φτάσει και 200 ευρώ για τους εμπορικούς καταναλωτές. Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες να υπάρχει πλαφόν στη λιανική, με ανώτατο όριο τα 140 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με αυτό που θα δουν οι καταναλωτές. Δεν υιοθετήθηκε η πρότασή μας, με την οποία θα πλήρωναν και οι παραγωγοί ένα μέρος του κόστους και όχι μόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, μίλησε για μια πραγματικότητα που ισχύει εδώ και έναν χρόνο, ενώ «κάποιοι μας καθησύχαζαν ότι είναι παροδικό φαινόμενο» και μάλιστα, όπως είπε, «φτάσαμε να έχουμε πριν τον πόλεμο πληθωρισμό πάνω από 7%».

«Αυτή τη στιγμή σε αρκετές περιπτώσεις η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι από υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι. Εδώ και 4 μήνες έχει να επιβληθεί πρόστιμο για αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το ράλι τιμών, περιορίζεται σε υποτυπώδεις ελέγχους στην αγορά καυσίμων. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μαζί έχουν γίνει ασφυκτικοί για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ενώ τα εισοδήματα μένουν καθηλωμένα», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εμμένει σε υψηλή φορολογία και στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, κάτι που οδηγεί στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ο κ. κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών, λέγοντας ότι έμειναν «κενό γράμμα» όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες ένα χρόνο πριν με αφορμή την καταστροφή στην Εύβοια, για το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, με έμφαση στην πρόληψη και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής. «Βλέπουμε πως στο επίπεδο της πρόληψης, δεν ενισχύθηκαν σημαντικά με πόρους, ούτε η  αυτοδιοίκηση, ούτε τα δασαρχεία, ώστε να δράσουν έγκαιρα κι να μετριάσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος