Μ. Κατρίνης στο Πρώτο: Η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει κατεβάσει ρολά (audio)

Αναφερόμενος στο μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρόωρες εκλογές σε συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε πως «ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πολύ απλά και ξεκάθαρα ότι πάρα πολλά μέλη της κυβέρνησης, σχεδόν η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει κατεβάσει ρολά» μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κατρίνης «το τελευταίο διάστημα δείχνει να παρακολουθεί αμέτοχη και αδύναμη τις ραγδαίες εξελίξεις οικονομικού χαρακτήρα τις οποίες βιώνουν με πολύ άσχημο τρόπο εκατομμύρια πολίτες στην χώρα».

«Ακούμε πάρα πολλές μέρες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με τις προθέσεις της να μειώσει τους λογαριασμούς, να πατάξει την ακρίβεια, να δώσει λύσεις σε αυτό το οποίο ταλαιπωρεί και δημιουργεί συνθήκες απόγνωσης σε εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα και βλέπουμε τον χρόνο να περνάει, τα προβλήματα να επιτείνονται και την κυβέρνηση να μην κάνει απολύτως τίποτα. Άρα αυτή η κυβέρνηση από μόνη της έχει παραιτηθεί από την αποστολή της που είναι να δίνει λύσεις και απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα μικρότερα ή και μεγαλύτερα. Νομίζω ότι ο πρόεδρος επισήμανε αυτή την αδυναμία η οποία οδηγεί πλέον σε ακυβερνησία» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της καμπάνιας του ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια,  για το πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, λέγοντας ότι όσο πληρώνει ο πολίτης για το ηλεκτρικό ρεύμα άλλο τόσο να πληρώνει για τις λοιπές χρεώσεις. «Δεν μπορεί αυτή την στιγμή να επιβάλλονται υπέρογκες χρεώσεις, λοιπές χρεώσεις μέσα από την ρήτρα αναπροσαρμογής και μετατροπές συμβολαίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, που οι πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν υπό την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενός κοινωνικού αγαθού» συμπλήρωσε.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει επιτέλους πιο γρήγορα αντανακλαστικά, δεν μπορεί να πηγαίνει με τους παλιούς ρυθμούς, ούτε να επιτρέπει προσωπικές στρατηγικές από κράτη-μέλη, σημείωσε ο κ. Κατρίνης.
«Πρέπει να υπάρχει μια γρήγορη, αποφασιστική και ενιαία στάση της Ευρώπης όσο αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής κρίσης. Και στην εγχώρια οικονομική αγορά βλέπουμε παραλείψεις. Από τις 8 Απριλίου έχουμε να δούμε δελτίο τύπου από την ΔΙ.Μ.Ε.Α. για ελέγχους στην αγορά και πιθανή επιβολή προστίμων για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχει περάσει ένας μήνας, όλη η περίοδος του Πάσχα και η αρμόδια υπηρεσία δεν βλέπουμε να έχει κάποια δραστηριότητα σε σχέση με τον έλεγχο φαινομένων αισχροκέρδειας στην περίοδο των εορτών του Πάσχα, που ιστορικά και διαχρονικά παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Αυτό δείχνει μια αδυναμία και μια αδράνεια του κρατικού μηχανισμού να παρέμβει αποτελεσματικά υπέρ των καταναλωτών. Αυτό δεν είναι εισαγόμενο, δεν συμβαίνει επειδή έχει αυξηθεί η ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους αν έχει σχέδιο και στρατηγική να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μετριάζοντας τις συνέπειες και να προστατέψει τους πολίτες. Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι να εξαγγέλλει διαρκώς το τι θα κάνει, ο χρόνος περνάει, οι λογαριασμοί φουσκώνουν, τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κυβέρνηση απλά παρατηρεί τις εξελίξεις. Από ό,τι γράφτηκε τουλάχιστον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος φέρει ακεραία την ευθύνη για αυτή την εικόνα της κυβέρνησης, προειδοποίησε κάποιους υπουργούς ότι αν δεν θέλουν να δουλέψουν θα προχωρήσει σε αντικαταστάσεις. Άρα αυτό που διαπιστώνει όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι το έχει διαγνώσει εδώ και καιρό ο κ. Μητσοτάκης αλλά δεν φαίνεται να κάνει τίποτα ώστε να το λύσει προς όφελος των πολιτών» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν μπορεί να την πληρώνουν όλοι εκτός από τους 18 προμηθευτές ενέργειας». Ένα κομμάτι της κρίσης πρέπει να το πληρώσει το κράτος, σημείωσε, αλλά ένα κομμάτι πρέπει να το πληρώσουν και οι 18 αυτές εταιρείες. «Δεν μπορεί να μεταφέρεται όλο στους καταναλωτές, με μια εύκολη διαδικασία μετακύλισης του κόστους την κατανάλωση, στους πολίτες υπό την απειλή της διακοπής του ρεύματος» ξεκαθάρισε.

Σε σχέση με το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι όλη η ΕΕ προετοιμασμένη και ενεργειακά και στο θέμα της διατροφικής ασφάλειας. «Δεν ξέρω αν έχουν γίνει έγκαιρες παρεμβάσεις και σε επίπεδο εγχώριο ο πρωτογενής τομέας την φετινή χρονιά, αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα λόγω του αυξημένου κόστους της καλλιέργειας που δυστυχώς θα έχουμε μικρότερη παραγωγή τροφίμων από ό,τι είχαμε τις περασμένες χρονιές και αυτό είναι θέμα εθνικής στρατηγικής που θα έπρεπε τουλάχιστον πριν τις γιορτές, με την απειλή του πολέμου που υπήρχε, να είχε διαγνωστεί και για να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν οι σωστές κινήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενο επισιτιστικής ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση η απειλή είναι ορατή, φαίνεται ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό σε οικονομικό και οτιδήποτε άλλο επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε σχέση με το επικείμενο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, πρόκειται για ένα συνέδριο θέσεων, αποφάσεων, οργανωτικής ανασυγκρότησης και μια αφετηρία ανασύνθεσης του χώρου, ανέφερε ο κ. Κατρίνης. «Όλα αυτά συνιστούν μια επανεκκίνηση του χώρου σε υλοποίηση της απόφασης με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στις 12 Δεκεμβρίου για ενότητα, ανανέωση και προοπτική της παράταξης. Άρα υπάρχει μια συστράτευση, υπάρχει ένα προσκλητήριο, όλοι πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό το προσκλητήριο, κυρίως όμως μας ενδιαφέρει να μπουν νέοι άνθρωποι και στελέχη τα οποία για πολλά χρόνια ήταν εκτός του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι και αυτούς θέλουμε να έχουμε μαζί μας σε αυτή την αφετηρία» ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος