Μ. Κατρίνης στο Πρώτο: Η κυβέρνηση να ζητήσει να εξαιρεθούν από το έλλειμα οι ενισχύσεις για τους λογαριασμούς – Θα θέλουμε οφθαλμίατρο (audio)

Να καταθέσει αίτημα στο Eurogroup ώστε τα χρήματα που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων -ενόψει των λογαριασμών της Ενέργειας που θα είναι πολύ μεγάλοι το επόμενο τρίμηνο- να εξαιρεθούν από το έλλειμμα και να μην εγγραφούν ώστε «να μην έχουμε άλλα προβλήματα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», κάλεσε την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Ως ΠΑΣΟΚ είπαμε από την αρχή ότι πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που δεν θα έχει προηγούμενο στα ιστορικά χρονικά της χώρας. Με τους λογαριασμούς που θα έρθουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι καταναλωτές θα επισκεφθούν οφθαλμίατρο γιατί θα νομίζουν ότι δεν βλέπουν καλά. Θα είναι εξωπραγματικοί με το μέσο όρο δεδομένων το προηγούμενου διαστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους πόρους. Χρειάζεται συγκεκριμένη δέσμη μέτρων από τον προϋπολογισμό. Ξέρω ότι ο κ. Σκρέκας πήγε την Τρίτη στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και ζήτησε να πάρει η κυβέρνηση χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν ξέρω αν ζήτησε επισήμως η κυβέρνηση, τα χρήματα αυτά που θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό σαν έξοδα να μην εγγράφονται στο έλλειμμα της χώρας, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα σε σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν το άκουσα από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, παρότι ρωτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.

Αντιθέτως, όπως είπε, η κυβέρνηση ζήτησε «να υπάρχει εξαίρεση των αμυντικών δαπανών για το έλλειμμα που είναι σωστό, αλλά δεν άκουσα την κυβέρνηση να ζητά να εξαιρεθούν από το έλλειμμα τα χρήματα που θα δοθούν για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας». «Πρέπει να διατυπωθεί και στο Eurogroup, για να υπάρξει γενναία στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο που θα είναι πολύ μεγάλοι οι λογαριασμοί, χωρίς να αποβεί εις βάρος των δημοσιονομικών της χώρας, γιατί αλλιώς θα είναι δώρο-άδωρον», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, η ακρίβεια διαβρώνει στην κυριολεξία κάθε επιχείρηση και κάθε νοικοκυριό στην ελληνική επικράτεια, καθώς «μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, το αισθάνεται όλο και περισσότερο ο κόσμος βαθιά στο πετσί του».

Για την τροπολογία που προβλέπει πλαφόν στο κέρδος, δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει οτιδήποτε είναι για την ανακούφιση των πολιτών, χωρίς να το διαφημίζει ή να επαίρεται για αυτό, «όπως έκανε ο κ. Γεωργιάδης στο twitter».

Κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε έναν έλεγχο μέσω της Διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου αγοράς, αν οι  τιμές που αγοράζει ο πολίτης είναι λογικές ή είναι στα όρια της αισχροκέρδειας. «Αυτή η υπηρεσία δεν έχει κάνει ούτε έναν έλεγχο σε σούπερ μάρκετ, σε βενζινάδικο ή φούρνο. Αν μπείτε στο site του υπουργείου Ανάπτυξης, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει κάθε εβδομάδα 2 ανακοινώσεις, συνολικά είναι 70 από τον Ιούλιο έως σήμερα. Οι ανακοινώσεις αφορούν έλεγχο παράνομου εμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων κατά του Covid. Δεν υπάρχει ούτε μια ανακοίνωση που να λέει ότι κάναμε έλεγχο σε σούπερ μάρκετ και διαπιστώσαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και επιβάλλαμε πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν έχουν γίνει έλεγχοι – που είναι το πιθανότερο, ή έχουν γίνει έλεγχοι και δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Αν είχαν γίνει έλεγχοι, φαντάζομαι ότι θα είχε βγει μια ανακοίνωση που θα έλεγε τι προέκυψε. Ένας έλεγχος που έχει γίνει ήταν μια περίπτωση  σε χονδρική τροφίμων, όχι σε λιανική, χωρίς όμως να καταλογίζεται παράβαση ή να επιβάλλεται πρόστιμο», εξήγησε.

Για τη συγκεκριμένη διάταξη, ο κ. Κατρίνης είπε ότι για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση. «Και να δω πόσες μέρες θα κάνει να εκδοθεί, ο νόμος ψηφίστηκε χθες, παίρνει ΦΕΚ σήμερα αλλά το μέτρο θα έχει ισχύ από την ημέρα έκδοσης υπουργικής απόφασης. Αν η απόφαση βγει σε 15 μέρες, θα έχουμε 2 εβδομάδες που ο καθένας θα δρα ανεξέλεγκτος στην αγορά», ανέφερε.

Επί της ουσίας της διάταξης, ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι προβλέπει πως πρέπει να ισχύει και τώρα το μικτό περιθώριο κέρδους που ίσχυε τον Σεπτέμβριο. «Δεν ξέρω αν αυτό που ίσχυε τον Σεπτέμβριο ήταν στα όρια της επιτρεπτής κερδοσκοπίας ή ήταν παραπάνω. Αν σε μια νορμάλ αγορά υπάρχει για παράδειγμα στο ελαιόλαδο ένα μικρό περιθώριο κέρδους 3% και τον Σεπτέμβριο ήταν 8% ή 9% και έρχεται τώρα η Βουλή και λέει ότι δεν σου επιτρέπω να το βάλεις πάνω από 9%, ε αυτό δεν προστατεύει τους καταναλωτές. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν αυτή η διάταξη πράγματι προστατεύει τους καταναλωτές ή έγινε για το θεαθήναι», συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος