Μ. Κατρίνης στο Πρώτο για ομιλία Ζελένσκι: Ατυχέστατος χειρισμός- Ευθύνη του Προέδρου της Βουλής και της ουκρανικής κυβέρνησης (audio)

«Το μήνυμα που έπρεπε να περάσει εχθές παρερμηνεύτηκε και θεωρώ ότι είναι ευθύνη και του προέδρου της βουλής αλλά και της Ουκρανικής πρεσβείας, της ηγεσίας της ουκρανικής κυβέρνησης, θεωρώ ότι υπήρξε ένας χειρισμός ατυχέστατος» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με την χθεσινή ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Η συμμετοχή δύο ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την συνεδρίαση ήταν προσβλητική για το σύνολο όχι μόνο της Ελληνικής Βουλής αλλά και του ελληνικού λαού, πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι μέλη του τάγματος του Αζόφ που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Βουλής να διασφαλίσει το περιεχόμενο και την διαδικασία από την στιγμή που ο ίδιος είχε αναλάβει την συνεννόηση και την ευθύνη της όλης διαδικασίας που είχε στόχο να αποδώσει τιμή στον ουκρανικό λαό. Είναι μια διαδικασία που γίνεται και σε άλλα κοινοβούλια άλλων χωρών, δεν ξέρω όμως αν είχε παρατηρηθεί αυτό που έγινε χθες σε άλλες χώρες, το οποίο ήταν πρωτοφανές και πραγματικά μας αιφνιδίασε δυσάρεστα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

«Εμείς είχαμε ενημερωθεί, όπως ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ότι υπάρχει μία τοποθέτηση από τον κ. Ζελένσκι και μία του Προέδρου της Βουλής» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε πως η παρουσία του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρα «μια πράξη τιμής στον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται απέναντι στην πρωτοφανή ρωσική επίθεση του τελευταίου μήνα και αυτή η τιμή στον ουκρανικό λαό θα αποδιδόταν προφανώς και αποδίδεται στο πρόσωπο του προέδρου του προέδρου Ζελένσκι». Διευκρίνισε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για συμμετοχή ή ομιλία άλλων προσώπων. «Πόσο μάλλον όταν τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις επίσημες αρχές, την ηγεσία του ουκρανικού στρατού. Δεν γνωρίζω αν ο πρόεδρος της Βουλής ήξερε, εγώ όταν ζήτησα να ενημερωθώ αρμοδίως μου δόθηκε η πληροφόρηση ότι 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε μια ενημέρωση ότι θα υπάρχουν και οι ομιλίες δύο προσώπων πέραν του προέδρου Ζελένσκι. Αυτό βεβαίως απέχει πάρα πολύ από την δυσάρεστη έκπληξη, να το πω εξευγενισμένα, που νιώσαμε όλοι στην ολομέλεια όταν είδαμε να παρεμβαίνουν δύο άτομα τα οποία κάθε άλλο παρά συμβολίζουν την αντίσταση του ουκρανικού λαού. Θα περιμέναμε και από τον πρόεδρο Ζελένσκι στην παρουσία του, μια και υφίσταται το δράμα της εισβολής της Ρωσίας μιας ξένης χώρας προς την χώρα του, να κάνει και μια αναφορά στο ανάλογο δράμα που έζησε ο κυπριακός ελληνισμός το 1974, είναι ακριβώς οι ίδιες περιπτώσεις, τότε που μια ξένη δύναμη εισέβαλε σε μια ανεξάρτητη χώρα και κατέλαβε ένα μεγάλο κομμάτι της εδαφικής της κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης. Ο ουκρανικός λαός και η αντίστασή του προς την Ρωσία είναι παράδειγμα προς μίμηση ανέφερε ακόμα, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, ανεξαρτήτως αν έγιναν και χθες ή γίνονται ατυχείς χειρισμοί από την πολιτική ηγεσία».

Αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες άμεσα, ο κ. Κατρίνης σχολίασε πως «όσες φορές και να ζητήσει η αντιπολίτευση εκλογές, είναι βέβαιο ότι δεν θα το πετύχει γιατί υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που και στην πρόταση μομφής που συζητήθηκε στην βουλή, δοκιμάστηκε και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άρα, το να κάνουμε κομματική γυμναστική ζητώντας εκλογές μόνο και μόνο για να στοιχειοθετήσουμε την αντίθεσή μας με την κυβέρνηση είναι μία πρακτική που υιοθετείται συνήθως από αυτούς που δεν έχουν αντιπροτάσεις σε αυτά που λέει η κυβέρνηση οι οποίες να δίνουν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Σε σχέση με την κυβέρνηση, ο κ. Κατρίνης ανέφερε «ο Πρωθυπουργός πριν από έναν μήνα μιλούσε για αυτοδυναμία, πριν από λίγες μέρες μίλησε για κυβέρνηση συνεργασίας, 10 μέρες πριν έλεγε για εκλογές στο τέλος της 4ετίας, μετά μίλησε για εκλογές την άνοιξη. Βλέπω ότι υπάρχει μια ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε σχέση με την στρατηγική ενόψει των εκλογών. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει καταστρώσει στρατηγική προεκλογικού χαρακτήρα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές».

«Από την άλλη έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία δεν προτείνει κάτι συγκεκριμένο, δεν στοχεύει ώστε να ανακουφίσει τους πολίτες σε σχέση με την ακρίβεια και το μόνο που κάνει είναι κομματική γυμναστική, ζητώντας επίμονα εκλογές και προσπαθώντας να συντηρήσει ένα κλίμα διπολισμού το οποίο είναι εναλλακτικός πόλος στην κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως οι πολίτες ψάχνουν έναν πόλο εναλλακτικό που να μπορέσει να τους δώσει λύσεις και απαντήσεις. Εμείς από τον Ιανουάριο προτείναμε μέτρα για την ακρίβεια τα οποία εν μέρει και καθυστερημένα η κυβέρνηση υιοθετεί, είμαστε δίπλα στους πολίτες και ερχόμαστε με προτάσεις και συγκεκριμένες σκέψεις και λύσεις, αυτή είναι η διαφορά μας» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την ονομασία της παράταξης, ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι στις 8 Μαΐου που θα διεξαχθούν οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων, θα υπάρχει και η σχετική απόφαση της βάσης του κινήματος. «Οπότε θα μιλήσει ο κόσμος της παράταξης, τα μέλη και οι φίλοι και θα αποφασίσουν για το πώς επιθυμούν να είναι η επίσημη ονομασία μας ενόψει των εκλογών. Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε και κυρίως αισθανόμαστε ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν το απεμπολήσαμε ποτέ. Το ΚΙΝΑΛ είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, είναι πάνω στις αρχές και τις αξίες της παρακαταθήκης που άφησε το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλά χρόνια παραμονής του σε θέσεις ευθύνης στην χώρα και συνεχίζουμε με τις ίδιες αρχές και αξίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε την εκτίμηση έχουμε μπει σε προεκλογική χρονιά, όπως δείχνει, είπε, η ρητορική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και οι πολιτικές επιλογές που γίνονται εντός και εκτός βουλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος