Μ. Καρατζογιάννης στο Πρώτο: Η Φαίδρα έχει καεί στον έρωτα – Η διαφορά του Ευριπίδη από τις σαπουνόπερες (audio)

«Ο Ευριπίδης γράφει αυτό το έργο κατά το τρίτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, για να εξυμνήσει τον άνθρωπο, ο οποίος ζει το πάθος του. Έχει κατά νου τον άνθρωπο που έχει δικαίωμα να ζήσει τα πάθη του και να καεί μέσα σε αυτά».

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, ο Μάνος Καρατζογιάννης, σκηνοθέτης της παράστασης «Φαίδρα», η οποία συνεχίζει την Παρασκευή 2 Ιουλίου (21.00) στο κηποθέατρο Παπάγου, στις 7 Ιουλίου στο θέατρο Ρεματιάς και στις 28 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων.

Πρόκειται για το μύθο της Φαίδρας, όπως έχει καταγραφεί ανά τους αιώνες, ξεκινώντας από τον Ευριπίδη, τον Σενέκα, τον Ρακίνα και πολύ πιο πρόσφατα με τη Σάρα Κέιν.

«Είναι μια παράσταση που αφηγείται μέσα από αυτούς τους πολύ σπουδαίους συγγραφείς το μύθο της Φαίδρας, η οποία ερωτεύτηκε το γιο του άντρα της του Θησέα. Πολύ προχωρημένο για την εποχή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζογιάννης.

«Η Φαίδρα έχει καεί στον έρωτα, από το πάθος της αυτό. Είναι ένα παιχνίδι που υφαίνουν οι θεοί. Η θεά του Έρωτα, Αφροδίτη, για να εκδικηθεί τον Ιππόλυτο που την εχθρεύεται, δεν την τιμά και τιμά μόνο την Άρτεμη, στέλνοντας τα βέλη της στη Φαίδρα για να πέσει στον ανόσιο έρωτά του», εξήγησε ο σκηνοθέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις τραγωδίες «έχουν δίκιο όλοι οι χαρακτήρες και υπάρχουν πάντα συγκρούσεις: των ατόμων με την κοινωνία, των θεών με τους ανθρώπους, των ζωντανών με τους νεκρούς, της γυναίκας με τον άνδρα».

Όπως είπε ο κ. Καρατζογιάννης, υπάρχει μια σαφής διαφορά ανάμεσα στις σαπουνόπερες και τον Ευριπίδη, καθώς στην τραγωδία, «στο τέλος του έργου δοξάζεται η αρετή, ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα, οδηγούνται στην αυτοχειρία. Όταν κάνουν σχέδια οι άνθρωποι, οι Θεοί γελούν».

Στο ρόλο της Φαίδρας η Ραφίκα Σαουίς, με διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό της. Στο ρόλο της θεάς Αφροδίτης η ερμηνεύτρια Σαββίνα Γιαννάτου και η Μίνα Αδαμάκη στο ρόλο της Τροφού. Μαζί τους ο Σπύρος Περδίου στο ρόλο του Θησέα και ο Δημήτρης Τσίκλης στο ρόλο του Ιππόλυτου. Την παράσταση «ντύνει» μουσικά ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος