Μ. Γκάγκα στην ΕΡΤ: Κρίσιμο το επόμενο 20ήμερο – Σχεδιασμός για Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για παιδιά

Την ελπίδα ότι θα κάνουμε Πάσχα όπως έχουμε μάθει να κάνουμε Πάσχα εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, Με Νέα Ματιά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ακόμα τόνισε ότι «πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες και μετά τα πράγματα θα είναι καλά. Είναι σημαντικό να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της  μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων και τα self test. Όπως είπε «αυτό που νομίζω ότι περιμένουμε όλοι είναι ότι με τα self test των παιδιών θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς, αλλά θα φανεί περισσότερη μόλυνση».

Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες είναι κρίσιμες τόνισε η κ. Γκάγκα επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τις επαφές μας, να φοράμε μάσκες ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Σχετικά με την επίταξη ιατρικών υπηρεσιών ανέφερε ότι έρχεται γιατί υπάρχει πάρα πολλή δουλειά στις απλές κλίνες, «έχουμε πολύ κόσμο που χρειάζεται νοσηλεία και σαφώς όταν έχεις 5000 νοσηλείες αντί για 1000 χρειάζεσαι περισσότερα χέρια. Επίσης, χρειάζεται λίγη βοήθεια για τα εμβολιαστικά κέντρα και ειδικά από παιδιάτρους για τα παιδιά, γιατί οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και άρα προσπαθούμε να κάνουμε Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο για τα παιδιά με ασφάλεια».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων η κ. Γκάγκα είπε «νομίζω ότι τα μέτρα τα πήραμε ήδη και όπως βλέπετε και σε χώρες που κάνανε αυστηρά lockdown πάλι υπάρχει μεγάλη διαμόλυνση και χαλαρώνουν κι εκεί, άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων». Για τους ανεμβολίαστους σημείωσε ότι οι περισσότερες δραστηριότητες είναι μόνο για εμβολιασμένους «κι αυτό γιατί είναι ασφάλεια για τους ίδιους τους ανεμβολίαστους καθώς είναι πιθανότερο να κολλήσουν και να κολλήσουν πολύ σοβαρά».

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού η Μίνα Γκάγκα είπε ότι δεν νομίζω ότι συζητάμε άλλη υποχρεωτικότητα κι εξήγησε ότι «ο λόγος που μπήκε η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 είναι γιατί πρόκειται για τους κατ’ εξοχήν ευάλωτους ανθρώπους στη νόσο».

Σχετικά με τα self test η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ότι δεν λείπουν κι ότι υπάρχουν self test που μπορούν να δοθούν ενώ μέχρι χθες ήταν αδιάθετα 2 εκατομμύρια σε φαρμακαποθήκες: «Όποια φαρμακεία μας είπαν ότι τελείωσαν τα self test τους έγινε από την εφοδιαστική αλυσίδα νέα τροφοδότηση, δεν λείπουν τα self test, υπάρχουν».

Για την απόφασή να εξακολουθήσει να ισχύει το 50% + 1 για να το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος η κ. Γκάγκα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό το μέτρο μπήκε για τη Δέλτα όπου ήταν πολύ πιο δύσκολο να κολλήσουν σε αυτό το ποσοστό τα παιδιά, άρα πιο δύσκολα έκλεινε το σχολείο ενώ τώρα με την Όμικρον που είναι πιο μεταδοτική θα κλείνει πιο εύκολα.

Τέλος για την 5νθήμερη καραντίνα τόνισε ότι αυτή είναι αυτή είναι μία διεθνής απόφαση γιατί φαίνεται ότι ειδικά στην Όμικρον τα συμπτώματα λήγουν σε 2-3 μέρες.

Εννοείται, συμπλήρωσε, αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά και συνεχίζει να έχει συμπτώματα δεν πάει στη δουλειά του, για προστασία δική του και των συναδέλφων του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος