Μ. Γαζούλη στο Πρώτο: Έρχονται τα μονοκλωνικά φάρμακα – Στα 2000€ η μία δόση – Ο εμβολιασμός, το ισχυρό πλεονέκτημα (audio)

«Τα μονοκλωνικά φάρμακα δεν θα λύσουν το πρόβλημα με τον κορονοϊό αλλά είναι ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Μια κατηγορία είναι αυτοί που φαίνεται πως δεν χρειάζονται οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Δεν μπορούν να χορηγηθούν δηλαδή σε ήδη διασωληνωμένους» διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η καθηγήτρια Βιολογίας-Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εθνική εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στην Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών, Μαρία Γαζούλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε σύμβαση για χρήση μονοκλωνικών φαρμάκων, για να μπορούν να εισαχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη τα μονοκλωνικά αντισώματα. Έτσι και η Ελλάδα θα προβεί στην νομοθετική διαδικασία που χρειάζεται και απαιτείται προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο της εισαγωγής αλλά και τα κριτήρια και τα πρωτόκολλα με τα οποία οι ασθενείς που τα δικαιούνται, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την θεραπεία. «Θα δίνονται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χρειάζεται ειδική διαδικασία για την χορήγησή τους και από εξειδικευμένο προσωπικό».

Το κόστος παρασκευής τους είναι πολύ ακριβό, τόνισε η κ. Γαζούλη, ενώ για μία δόση η τιμή εκτοξεύεται στα 2000€. «Θα μπουν σε καθεστώς προτεραιότητας όσοι πληρούν τις προδιαγραφές και δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου».

Ωστόσο, η κ. Γαζούλη, σημειώνει, ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα που έχουμε έναντι του ιού και των μεταλλάξεων. «Είναι θετικό να έχουμε τα απαραίτητα θεραπευτικά μέσα για να γλιτώσουμε περισσότερους ασθενείς πριν διασωληνωθούν, αλλά το κυριότερο είναι να διακόψουμε την μετάδοση». Τόνισε μάλιστα, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγησή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, βρίσκονται στο στάδιο της κυλιόμενης αξιολόγησης, αλλά τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές μελέτες είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Επιπλέον, μια ακόμα σημαντική εξέλιξη είναι η παραγωγή ενός χαπιού από την Pfizer, που βρίσκεται στην φάση κλινικής δοκιμής 2 και το οποίο θα δρα συνεργατικά με τον εμβολιασμό. Θα απευθύνεται στα άτομα που στο κοντινό τους περιβάλλον υπάρχει κρούσμα και θα είναι ένας τρόπος να αποφύγουν την νόσηση, ενισχύοντας με αντιική δράση το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού. «Μέχρι το τέλος του χρόνου, πιθανόν να έχουμε σημαντικά δεδομένα για την συγκεκριμένη εξέλιξη», είπε καταλήγοντας η κ. Γαζούλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος