Μ. Ελισάφ στο Πρώτο για το Διεθνές Συνέδριο για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού: Σε περιόδους κρίσεις υπάρχει πάντα η γοητεία του ανορθολογισμού (audio)

Ο αντισημιτισμός στην χώρα μας, η σύνδεση του φαινομένου με το διαδίκτυο, ο ρόλος που παίζουν οι διαδοχικές κρίσεις και οι τρόποι εξάλειψής του θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος που θα λάβει χώρα από αύριο έως τις 9 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα.

Για το Συνέδριο με τίτλο «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο» μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Μυωσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος και o Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων.

«Η πρόκληση και το ενδιαφέρον αυτού του συνεδρίου είναι να διερευνήσει πτυχές που μέχρι τώρα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, γιατί στο ψηφιακό πεδίο είναι που αναπαράγονται τερατολογίες, ψέματα, στερεότυπα και στο πλαίσιο αυτό που είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτο καλλιεργείται και ο αντισημιτισμός, όλα τα στερεότυπα, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και βέβαιη η άρνηση ή πολλές φορές η διαστρέβλωση του ολοκαυτώματος. Επομένως είναι ένα συνέδριο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» επισήμανε ο κ. Ελισάφ.

Σημειώνοντας πως δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας αντίστοιχο συνέδριο, επισήμανε πως έχουν προσκληθεί να μιλήσουν άνθρωποι ειδικοί στο αντικείμενο αυτό ώστε να προσδιορίσουν το πρόβλημα και να δουν τι λύσεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα, ποιες είναι οι προκλήσεις και οι δυνατότητες αντιμετώπισης στο παρόν και στο μέλλον και από την τεχνική άποψη, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και προτάσεις για ενέργειες που πρέπει να γίνουν και οι περιορισμοί που υπάρχουν από το θεσμικό πλαίσιο. «Επομένως είναι πολλά τα θέματα που θα απασχολήσουν αυτό το διεθνές συνέδριο, που διεξάγεται σε ελληνική και αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία και θα μεταδίδεται και απευθείας διαδικτυακά» ανέφερε.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στον ευρωπαϊκό χώρο, μας κατατάσσουν σαν χώρα σε αρκετά υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού, σημείωσε ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα «είναι περισσότερο υπόκωφος, συνωμοσιολογικός, με στερεότυπα».

«Η κάθε κρίση οξύνει πάντοτε τα αντισημιτικά στερεότυπα, γιατί πάντα σε στιγμές κρίσης πρέπει να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος και οι Εβραίοι αποτέλεσαν πάντοτε εξιλαστήρια θύματα. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, πάντοτε αναφύονται αυτές οι τάσεις αμφισβήτησης των βασικών αξιών του διαφωτισμού και της νεωτερικότητας. Υπάρχει μια γοητεία του ανορθολογισμού στις περιόδους κρίσης. Οι συνθήκες είναι αυτές που διαμορφώνουν τον άνθρωπο και την συμπεριφορά του και όσο μεγαλύτερη είναι η ανασφάλεια, όταν ζούμε σε εποχή αβεβαιότητας και αντιφάσεων τόσο οι θεωρίες συνωμοσίας και ανορθολογισμού θα βρίσκουν περισσότερο χώρο» συμπλήρωσε ο κ. Ελισάφ.

Χρειάζεται όλες οι ενεργές δυνάμεις μιας κοινωνίας να ενεργοποιηθούν, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

«Χρειάζεται να μπορέσουμε σε αυτό το επίπεδο να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε σε πολιτικό ή παραταξιακό επίπεδο και να ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνες που ασπάζονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού και να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία. Νομίζω ότι το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι κατά πόσο μπορούμε να μπολιάσουμε με αυτές τις αρχές της ανοχής, την διαφορετικότητα, του διαφωτισμού, της δημοκρατίας την νέα γενιά. Αν αφήσουμε την νέα γενιά στο σκοτάδι υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το παιχνίδι» δήλωσε ο κ. Ελισάφ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος