Μ. Χρυσοχοΐδης: Τι σηματοδοτεί η «Λευκή Βίβλος» της αστυνομίας

Τη «Λευκή Βίβλο», μία πρόταση για ένα νέο συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα και τις βασικές αρχές με τις οποίες αυτή απαντά στο διευρυμένο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

«Η Λευκή Βίβλος είναι το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης» σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε πως το Υπουργείο σαν πρώτο βήμα προωθεί δύο θεμελιακές μεταρρυθμίσεις: το νέο οργανόγραμμα και τη νέα εκπαιδευτική πολιτική.

Όπως επεσήμανε, είναι περισσότερο από απαραίτητο σε αυτή την εποχή εκπλήξεων, κινδύνων, επιτευγμάτων και κοινωνικής επιτάχυνσης, να αναθεωρήσουμε απόψεις και να μετακινηθούμε από στερεότυπα για την ασφάλεια και την αστυνόμευση.

Αναφερόμενος στη μεγάλη σπατάλη χρόνου και την ταλαιπωρία αστυνομικών και πολιτών σε μια σειρά από ζητήματα, τόνισε ότι «πρέπει να μπουν πλέον εφαρμογές που θα λύσουν προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε ημέρα, εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Και θα έλεγα γενικότερα ότι η αστυνομία, με αφορμή το αναπτυξιακό πακέτο, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ουσιαστικά θα επιχειρήσει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό».

Η πολιτική ασφάλειας είναι υπόθεση όλων και δε μπορεί να μένει πίσω από κλειστές πόρτες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χωρίς συνεννόηση, δε μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση και χωρίς συνεργασία δε μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, τονίστηκε, ενώ, όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς με τις αρχές των πολιτικών ασφάλειας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης που έχουν τη δική τους «Λευκή Βίβλο».

Γι’ αυτό το αργότερο σε δύο μήνες γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα και η νέα εκπαιδευτική πολιτική που προκύπτουν από τη φιλοσοφία της «Λευκής Βίβλου».

Στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Διαβάστε αναλυτικά τις λεπτομέρειες: Λευκή Βίβλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος