Μ. Χαρακόπουλος στο Πρώτο: Με τις προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας, χειρότερο και από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακυβερνησία (audio)

«Οι προκλήσεις και αυτά που κρίνονται το επόμενο διάστημα είναι τόσο σημαντικά που επιβάλλουν, από την στιγμή που έχουμε μια αντιθεσμική συμπεριφορά από το τρίτο κόμμα, η μόνη θεσμική αντίδραση στα χέρια της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αναφερόμενος στο τι έχει προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Χαρακόπουλος, είπε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον εκλογικό νόμο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 «γιατί φεύγοντας η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ως νάρκη την ψήφιση της απλής αναλογικής». Με βάση το Σύνταγμα, συνέχισε ο κ. Χαρακόπουλος, ο εκλογικός νόμος που ψηφίζει μια κυβέρνηση ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές εκτός εάν υπάρχει υπερψήφιση εκλογικού νόμου με μεγάλη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 300 βουλευτές.

«Η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής που εμείς ψηφίσαμε ήταν με λιγότερους από 200 βουλευτές. Και είχε μια κλιμακωτή απόδοση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, έτσι ώστε αν δεν σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστά της τάξης του 38% να υπάρχει η δυνατότητα συναινέσεων με άλλα κόμματα. Έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Είχαμε αλλαγή ηγεσίας στο τρίτο κόμμα που είναι ο πιθανός εταίρος του πρώτου κόμματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Η αλλαγή ηγεσίας στο τρίτο κόμμα και η ξεκάθαρη θέση του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν θα συναινέσει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, κάτι που είναι πρωτάκουστο στον δυτικό κόσμο όπου έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος υιοθετεί αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά, η μόνη θεσμική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, νομίζω, είναι η συζήτηση και πάλι του εκλογικού νόμου που θα δίνει την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με τα ποσοστά που αυτό συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα με τον νόμο Παυλόπουλου. Νομίζω ότι είναι ένας νόμος τον οποίο μπορούμε με ασφάλεια να υιοθετήσουμε, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. Εγώ θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να δούμε και το κατώφλι εισόδου, να μην είναι το 3%, να είναι ένα κατώφλι της τάξης του 5% όπως ισχύει και στην Γερμανία για παράδειγμα, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Θα συνέβαλε και αυτό προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Η συζήτηση αυτή γίνεται επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μια τέλεια καταιγίδα, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια. Έχουμε πλέον μια ξεκάθαρη πολεμική απειλή ευθέως από τον εξ ανατολών γείτονά μας» ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.

Υπέρτατος νόμος όλων είναι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κλιμάκωση της τουρκικής απειλής. «Μιλούν ευθέως για εισβολή στα νησιά, τα χαρακτηρίζουν ως κατεχόμενα και αυτό δεν έχει μόνο στόχο το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Οι προκλήσεις των Τούρκων, η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων έγινε όποτε στην χώρα μας υπήρχαν είτε ανώμαλες καταστάσεις, εύθραυστες κυβερνήσεις ή πολιτική αστάθεια. Άρα το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι η πολιτική αστάθεια» συμπλήρωσε.

«Αν ο ελληνικός λαός βγάλει έστω και με μια ψήφο πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, με τις προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας, χειρότερο και από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακυβερνησία, η αστάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος