Για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μίλησε στην ΕΡΤ ο Μίλτος Αλαμανιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής και Artificial intelligence στο πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος έχει αναδειχθεί από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών μέσα στους 100 καλύτερους μηχανικούς των ΗΠΑ.
Mε αφορμή την συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνης στην Ελλάδα με επικεφαλή τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη ο Έλληνας επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό τόνισε ότι στην Ελλάδα, που έχει καλά πανεπιστήμια, μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένη μορφή για την επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Ο κόσμος είναι γεμάτος με Έλληνες επιστήμονες της πληροφορικής και των μαθηματικών οι οποίοι εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Θέλω να πιστεύω ότι η επιτροπή αυτή θα χαράξει μια στρατηγική, θα δώσει ένα όραμα για τη χώρα ώστε να εκμεταλλευτεί αυτούς που έρχονται, αλλά και αυτοί οι οποίοι είναι έξω και οι οποίοι θα θέλουν φυσικά να βοηθήσουν», δήλωσε ο κ. Αλαμανιώτης.
Το Χόλιγουντ έχει κάνει ζημιά στον τομέα της επιστήμης της πληροφορικής
Σχολιάζοντας το αίσθημα του φόβου και της αμφιβολίας που έχει ο κόσμος απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη δήλωσε ότι το Χόλυγουντ έχει κάνει ζημιά σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης της πληροφορικής.
Με αφορμή το γεγονός ότι ο ίδιος κατάγεται από τον Βόλο που πλημμύρισε μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel και Elias τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είχε πάρει αποφάσεις και κυρίως να προβλέψει τι μπορεί να γίνει ώστε να μας προειδοποιεί σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. «Τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σύνολο αλγορίθμων τους οποίους προσπαθούμε να τους κάνουμε να σκέφτονται όπως εμείς για να λύσουν τα προβλήματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το όραμά μας είναι να είναι όλα συνδεδεμένα με Η/Υ
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων Κώστα Παπαχλιμίντζου και Χριστίνας Βίδου σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επισήμανε ότι θα πρέπει να μπει φρένο όχι στην εφαρμογή της αλλά κυρίως στον άνθρωπο. Ενδεικτικά, όπως είπε, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη για οχήματα ώστε να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με ζώα που πετάγονται ξαφνικά στο δρόμο. Ωστόσο, το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα όπλο και αντί να αποφεύγει τη σύγκρουση, να πυροβολεί το ζώο. Γι αυτό, όπως τόνισε «θα πρέπει να μπουν κάποια κανονιστικά πλαίσια ώστε να προσδιορίσουμε τι αναπτύσσεται και ποιο είναι το μέλλον της επιστήμης».
Σύμφωνα με τον κ. Αλαμανιώτη το όραμα που έχουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι να υπάρχουν συσκευές παντού διασυνδεδεμένες, οι οποίες θα παίρνουν δεδομένα και αφού τα επεξεργαστούν θα τα χρησιμοποιούν, μέσω AI.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης:
Συγκροτείται Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μελέτη: Μέχρι το 2027 η τεχνητή νοημοσύνη θα καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια μιας χώρας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος