Λονδίνο: Οι δράσεις του Ελληνικού Κέντρου και η επετειακή έκθεση για το 1821

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου κα. Άγκαθα Καλησπέρα και η ιστορικός κα. Νατάσα Λαιμού.

Συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο της «Φωνής της Ελλάδας» Νατάσα Βησσαρίωνος,
η κα. Καλησπέρα αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις του Ελληνικού Κέντρου που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια δράσης και προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη βρετανική πρωτεύουσα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “κάθε χρόνο πραγματοποιούνται γύρω στις 50 πολιτιστικές δράσεις ενώ τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν περισσότεροι από 350 ενήλικες από 40 διαφορετικές χώρες!

Την περίοδο αυτή παρουσιάζεται στο πενταώροφο κτίριο του Ελληνικού Κέντρου στην καρδιά του Λονδίνου, μία έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως ανάφερε η ιστορικός και επιμελήτρια της έκθεσης «1821 Το Όραμα της Λευτεριάς: Με το χέρι του Ζωγράφου, με το στοχασμό του Μακρυγιάννη, με την αφοσίωση του Γεννάδιου», κα. Νατάσα Λαιμού παρουσιάζονται 12 από τις 24 επιχρωματισμένες στο χέρι λιθογραφίες που με πρωτοβουλία του Ιωάννη Γενναδίου φιλοτέχνησε ο Ελβετός φιλέλληνας Frederic Boissonnas. Η σπάνια αυτή έκδοση του 1926 έφερε στην επιφάνεια τις ξεχασμένες μέχρι τότε σκηνές από την ελληνική επανάσταση που πριν από εβδομήντα χρόνια είχε ζωγραφήσει ο Δημήτριος Ζωγράφος «κατά παραγγελία και υπαγόρευση» του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με χρονολόγιο του αγώνα της ανεξαρτησίας μέχρι την έλευση του Όθωνα, με εικαστικό υλικό σχετικό με την επανάσταση από το προσωπικό αρχείο του Γενναδίου που φυλάσσεται σε ειδικά λευκώματα στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, καθώς και με το λίγο γνωστό γράμμα του στρατηγού Μακρυγιάννη προς την βασίλισσα Βικτωρία. Τα λόγια του ίδιου του Μακρυγιάννη δίπλα σε κάθε λιθογραφία προσδίδουν ιδιαίτερη ζωντάνια στις απεικονιζόμενες σκηνές και είναι η πρώτη φορά που τα έργα αυτά παρουσιάζονται με τον σχολιασμό του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Η έκθεση έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα. Όπως για την επιτυχία της Επανάστασης χρειάστηκε να συνεργαστούν, οι Έλληνες αγωνιστές, οι φιλέλληνες και οι Έλληνες της Διασποράς έτσι και η έκθεση συνδυάζει τον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη, τον φιλέλληνα Boisonnas και τον Έλληνα της Διασποράς Ιωάννη Γεννάδιο. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 30 Μαρτίου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του κέντρου: https://helleniccentre.org/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ