Λονδίνο: Εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία για τις Ολυμπιακές αξίες και τα Ολυμπιακά ιδεώδη

Εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία για τις Ολυμπιακές αξίες, τα Ολυμπιακά ιδεώδη και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αρχαία Ελλάδα, την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι και σήμερα

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία εκδήλωση για τις αξίες, τα ιδεώδη και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αρχαία Ελλάδα έως την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι και σήμερα, με τίτλο «Passing the Olympic Flame: a universal journey of values from ancient Greece to now». Η εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΚΟΜΒΟΣ- Δίκτυα Παγκόσμιου Ελληνισμού».

Λονδίνο: Εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία για τις Ολυμπιακές αξίες και τα Ολυμπιακά ιδεώδη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κα Hélène Duchêne, ο Πρέσβης κ. Jose Augusto Andrade, Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βραζιλίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στο Λονδίνο, καθώς και ο Υπουργός κ. Οkazaki Yasuyuki, Επικεφαλής Δημόσιας Διπλωματίας και ΜΜΕ της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλίδα Πρέσβης Hélène Duchêne μίλησε για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνονται φέτος στο Παρίσι, για τις ολυμπιακές αξίες, τη συμβολή του Pierre de Coubertin στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 αλλά και για τους ιδιαίτερους δεσμούς που την συνδέουν με την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας Υπουργός Οkazaki Yasuyuki μίλησε και εκείνος για την αξία και τα ιδεώδη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ αναφέρθηκε και στον ελληνοιρλανδικής καταγωγής συγγραφέα Λευκάδιο Χερν – γνωστό επίσης με το ιαπωνικό όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι – έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας, ο οποίος με τα βιβλία του γνώρισε την ιαπωνική κουλτούρα στη Δύση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμορφώθηκαν δύο επιμέρους πολύ ενδιαφέροντα panel συζητήσεων. Στο πρώτο panel, η συζήτηση συντονίστηκε από τον κ. Άγγελο Χανιώτη, Καθηγητή στη Σχολή Ιστορικών Μελετών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Princeton και προέδρου του ΚΟΜΒΟΥ, με τη συμμετοχή της δημοσιογράφου, κοινωνικής επιχειρηματία και ιδρυτικού μέλους του ΚΟΜΒΟΥ, κας Ελισάβετ Φιλιππούλη, και της οικονομολόγου και ιδρυτικού μέλους του ΚΟΜΒΟΥ, κας Vicky Pryce. Η συζήτηση με τίτλο “From Ancient Greece to Philhellene Byron and Olympian de Coubertin” επικεντρώθηκε στα Ολυμπιακά ιδεώδη και τις αξίες όπως διαμορφώθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας έως την αναβίωση τους το 1896 και μέχρι σήμερα. Ειδική μνεία έγινε στη συμβολή του Lord Byron στο φιλελληνικό κίνημα και στην προώθηση των αξιών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς στo ρόλο του Ελληνισμού παγκοσμίως.

O Έλληνας Πρέσβης, Γιάννης Τσαούσης, συντόνισε το δεύτερο panel με θέμα συζήτησης “The Olympic values: a practitioner’ s approach”, με τη συμμετοχή δύο Ολυμπιονικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, της κας Σταυρούλας Κοζομπόλη, ασημένια Ολυμπιονίκη της ελληνικής ομάδας υδατοσφαίρισης και της κας Kelly Holmes, χρυσή Βρετανίδα Ολυμπιονίκης στίβου στα 800 και στα 1.500 μέτρα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εμπειρίες των δύο Ολυμπιονικών από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο πώς διαμόρφωσε την προσωπικότητα και την μετέπειτα πορεία τους η κατάκτηση του τίτλου του Ολυμπιονίκη. Και οι δύο Ολυμπιονίκες μίλησαν για την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων, για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών, ενώ τόνισαν τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος και τη διάχυσή τους σήμερα. Η συζήτηση προκάλεσε όχι μόνο το έντονο ενδιαφέρον αλλά κυρίως τη συγκίνηση των προσκεκλημένων, ειδικά όταν και οι δύο αθλήτριες μοιράστηκαν στιγμές της προσωπικής τους διαδρομής στον αθλητισμό, προσφέροντας «μαθήματα ζωής» στους νεότερους. Σημειώνεται ότι η κα Kelly Hοlmes εμφανίστηκε σε ζωντανή σύνδεση στην εκδήλωση μέσω του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μάντσεστερ.

Λονδίνο: Εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία για τις Ολυμπιακές αξίες και τα Ολυμπιακά ιδεώδη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο που ξύπνησε σε όλους τους παρευρισκομένους αναμνήσεις από τις μοναδικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, την τελετή έναρξης, τα αγωνίσματα και την τελετή βράβευσης των δύο Ολυμπιονικών που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν ακόμα ένα βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από παλαιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και από Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, με το μοναδικό τελετουργικό που πραγματοποιείται στην χώρα μας από το 1936. Σημαντική για την παραγωγή των βίντεο υπήρξε η συνδρομή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ΕΡΤ, η οποία παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης αρχειακού υλικού από Ολυμπιακούς Αγώνες και Τελετές Αφής Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και του Φωτογραφικού Αρχείου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που παραχώρησε στην Ελληνική Πρεσβεία το δικαίωμα χρήσης φωτογραφιών από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Τέλος, στην Πρεσβευτική Κατοικία εκτέθηκαν 1.400 Ολυμπιακά pin από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 από την προσωπική συλλογή της κας Ελισάβετ Φιλιππούλη και το αυθεντικό μετάλλιο του 1896 που είχε απονεμηθεί στους συμμετέχοντες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 (από ιδιώτη συλλέκτη). Οι προσκεκλημένοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα σπάνια αντικείμενα και τεκμήρια που αφορούν τον Λόρδο Βύρωνα (από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη κ. Κωνσταντίνου Νοταρά) και τα οποία εκτίθενται στην Πρεσβευτική Κατοικία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος